Hlavní obsah

V Česku se prodávají nebezpečné nafukovací výrobky pro děti

Novinky, toh

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu čtveřici zdraví nebezpečných výrobků pro děti. Nafukovací velryba, delfín, člun a ryba s rolničkou obsahují nebezpečné ftaláty. Ty mohou svojí toxicitou ohrozit reprodukční vývoj dětí. V posledních dnech je to několikátý případ prodeje dětského zboží obsahující toxické látky.

Článek

Všechny čtyři nafukovací výrobky se již nesmí prodávat. Zákon totiž přímo zakazuje výskyt ftalátů v hračkách. Podle inspekce krom jedné výjimky není na obalech uveden dovozce zboží do České republiky, všechny věci však pochází z Číny.

"Přímé ohrožení nebo akutní poškození zdraví v tomto případě nehrozí. Riziko vychází ze skutečnosti, že ftaláty se mohou kumulovat zejména v tukových tkáních dítěte a jsou obtížně metabolizovatelné," uvedla inspekce k jednotlivým věcem.

Případy nebezpečných látek se množí

Na přítomnost ftalátů v některých školních potřebách v úterý upozornilo sdružení Arnika. Podle něj jsou rizikové zejména výrobky z PVC, proto doporučují při nákupu vybírat alternativní materiály. Například místo plastových penálů kupovat raději látkové.

Co jsou to ftaláty:
Jedná se o estery kyseliny ftalové. Používají se jako změkčovadla při výrobě plastů. Mezi nejrozšířenější patří DEPH (di-2-etylhexyl ftalát), jenž je reprodukční a vývojovou toxickou látkou. Mezi další nebezpečné ftaláty patří di-isononyl ftalát (DINP), di-n-octyl ftalát (DNOP), di-iso-decyl ftalát (DIDP), butyl benzyl ftalát (BBP), dibutyl ftalát (DBP). Kvůli své toxicitě se nesmí používat při výrobě hraček či dětské kosmetiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám