Hlavní obsah

Číňané půl dne kontrolovali první legální zásilku jahod z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Vůbec první dodávka jahod, které byly legálně vyvezeny z USA do Číny, dorazila do Pekingu. Zbořit obchodní bariéru pomohla olympiáda - dovoz jahod povolily čínské úřady poté, co čínští sportovci z olympijského týmu uvedli jahody na třetím místě seznamu ovoce, kterým by se během OH chtěli občerstvovat.

Foto: ČTK

Článek

Vzhledem k tomu, že čínská sezona jahod končí na jaře, obrátili se čínští oficiální činitelé o pomoc do Kalifornie, kde zrají jahody celý rok. Čínským inspektorům trvalo dvanáct hodin, než jednu po druhé zkontrolovali padesát přepravek se dvěma sty kilogramy jahod a poté povolili jejich přepravu do olympijské vesnice.

"Je to pro nás opravdu historický okamžik," řekla Mary DeGroatová z kalifornské komise pro pěstování jahod poté, co z Číny dostala telefonát, že zásilka byla přijata. Vyjednání obchodních dohod u obdobných komodit může trvat až dvanáct let, dodala DeGroatová, ovšem v tomto případě sportovci pomohli proces výrazně urychlit. Poté, co prošla první dodávka, očekává komise příští týden další olympijskou objednávku.

Reklama

Výběr článků

Načítám