Hlavní obsah

Státní rozpočet je zatím v přebytku

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

S přebytkem 9,3 miliardy korun hospodařil stát do konce července. Podle údajů ministerstva financí činily dosavadní výdaje 618,5 miliardy korun. Příjmy dosáhly 627,8 miliardy korun. Za celý letošní rok počítá ministerstvo se schodkem 71,3 miliardy korun.

Článek

Dosavadní příjmy byly oproti loňsku vyšší o 46,6 miliardy korun. „Meziroční růst ovlivnily především nedaňové a kapitálové příjmy a příjmy z pojistného na sociální zabezpečení,“ uvedlo ministerstvo.

Na daních a poplatcích zaplatili Češi již 317,7 miliardy korun, na příjmech z pojistného na sociální zabezpečení vybral stát 224,5 miliardy korun. Naopak největší výdaje byly vynaloženy na sociální zabezpečení. Na něj šlo již 230,6 miliardy korun, přičemž na důchody připadlo 117,9 miliardy korun.

Na konci loňského roku schválila vláda rozpočet se schodkem 70,8 miliardy korun. Po půl roce byl schodek navýšen o půl miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám