Hlavní obsah

Telefónica O2 uspěla se stížností proti pokutě 72 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Brněnský krajský soud bude muset znovu posoudit oprávněnost pokuty 81,7 miliónu korun pro Telefóniku O2 za někdejší zneužití dominantního postavení. Firma pokutu zaplatila před lety ještě jako Český Telecom.

Článek

Telecom pokutoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v roce 2004. Nelíbilo se mu, že firma nabízí zákazníkům, především firmám, věrnostní smlouvy. V nich si klienty zavázala, že protelefonují potřebný objem hovorů. Pokud se tak nestalo, stejně museli sumu zaplatit, jako by ji protelefonovali.

Za protisoutěžní označil ÚOHS i povinnost používat na pevných telefonních linkách služeb Českého Telecomu a vázání smluv na rok až pět let.

Telefónica pokutu zaplatila, ale odvolala se proti ní. Soud ji v roce 2006 potvrdil, s dalším odvoláním ale firma nyní uspěla.

Pokud by soud v novém řízení rozhodl, že pokuta byla neoprávněná, stát by ji musel Telefónice vrátit.

Pokuta 71,8 miliónu byla v roce 2004 do té doby nejvyšší. Telecom ale poté dostal ještě další pokuty. Třeba 205 miliónů za nabídku tarifů s hovorovými kredity nebo volnými minutami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám