Hlavní obsah

Putin zavelel: obnovte dodávky ropy do Česka

Novinky, toh, aš
MOSKVA
Aktualizováno

Ruský premiér Vladimir Putin nařídil vládě, aby zajistila plné obnovení dodávek ropy do České republiky. V pondělí to uvedla agentura Interfax. O problémech kolem ropy se začalo hovořit předminulý týden. Spekulovalo se souvislosti s podepsáním smlouvy o umístění amerického radaru v Česku.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Rusové však jakoukoliv spojitost s radarem odmítli. I odborníci potvrdili, že kolísání dodávek není nic neobvyklého. Navíc ruská společnost Tatněfť uvedla, že česká ropa skončila v Turecku, kde jsou lepší marže.

"Žádám vás, abyste této záležitosti věnovali pozornost a pracovali se všemi partnery, aby se to neopakovalo,“ sdělil Putin na zasedání vlády, obraceje se k vicepremiérovi Igoru Sečinovi.

:. Schéma ropovodu Družbafoto: Právo/ti

Z Ruska proudí surovina ropovodem Družba. Denní dodávky jsou kolem 16 tisíc tun ropy. Začátkem července dodávky poklesly. "V současnosti je to zhruba deset tisíc tun denně,“ řekla před několika dny Novinkám Jana Šmejcká, mluvčí společnosti MERO, která se o dodávky stará.

Výpadek by neměl mít vliv na ceny v Česku. Například ceny pohonných hmot odráží vývoj prodeje suroviny v Rotterdamu. Navíc v případě trvalejších problémů může Česká republika získat dodávky z ropovodu Ingolstadt (IKL). Ten byl v devadesátých letech vybudován, aby se zamezilo závislosti Česka pouze na zdrojích z Ruska. IKL je větví evropského ropovodu TAL.

ČR disponuje zásobami, které by aktuálně pokryly 95denní spotřebu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám