Hlavní obsah

Ropu pro Česko dodávají Rusové do Turecka, které platí víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská ropná firma Tatněfť, jeden ze dvou hlavních dodavatelů ruské ropy do České republiky, omezila dodávky ropy do Česka, protože přesměrovala tyto dodávky do Turecka. Tam jsou podle ní lepší ziskové marže. Agentuře Reuters to v úterý řekl poradce náměstka ředitele Tatněfti Nurislam Subajev.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Měli jsme jednoduše nedostatek objemu pro splnění plánu našich dodávek pro Tupras," řekl Subajev. Tupras je největší rafinerií v Turecku a předním dovozcem ropy od Tatněfti. "(Tupras) je naším dlouhodobým partnerem a marže jsou zde lepší," uvedl Subajev.

Odmítl uvést, jak velké bylo snížení dodávek. Podotkl ale, že objem dodávek ropovodem Družba do České republiky se brzy vrátí na běžnou úroveň.

Ruská strana potvrdila snížení dodávek minulý čtvrtek. Dodávky ropovodem Družba už ale klesaly v předchozích dnech. Dodavatel uvedl jako příčiny technické obtíže. Bez zajímavosti není ovšem skutečnost, že ke snížení dodávek došlo v době podpisu hlavní česko-americké smlouvy o umístění radaru USA v ČR. Projekt se od počátku nelíbí ruské vládě. Navíc dodávky ropy Družbou do Maďarska nebo na Slovensko sníženy nebyly.

Česko zatím s ropnými dodávkami problém nemá. Surovina do ČR proudí také ropovodem z Ingolstadtu a země má zásoby na 95 dní.

:. Schéma ropovodu Družbafoto: Právo/ti

Do Česka se ročně dováží zhruba 7,7 miliónu tun ropy. Z toho cca 5,5 miliónu ropovodem Družba z Ruska a 2,2 miliónu ropovodem IKL z terminálu v Terstu. Budování dalšího ropovodu se neplánuje, protože ropovod IKL má dostatečnou kapacitu na to, aby v případě potřeby Česko zásoboval. Jeho aktuální kapacita je deset milionů tun ropy za rok, což je o třetinu více, než je celková tuzemská roční spotřeba.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko a USA podepsaly smlouvu o radaru

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg v úterý v Praze podepsali hlavní smlouvu o umístění amerického...

Rusko prudce snížilo dodávky ropy do Česka

Rusko prudce snížilo dodávky ropy ropovodem Družba do České republiky, potvrdilo v pátek Novinkám ministerstvo zahraničí. Podle ministra průmyslu a obchodu...

Výběr článků

Načítám