Hlavní obsah

Drahá ropa vyhnala vzhůru ceny v průmyslu a zemědělství

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní ceny ropy v uplynulých měsících se projevily v červnu v růstu cen průmyslových výrobců. Meziročně se navýšily o 5,3 procenta. Růst cen v zemědělství byl ještě razantnější - o 25,4 procenta. Vyplývá to z pondělních údajů českého statistického úřadu.

Článek

"Podobně jako v případě spotřebitelských cen, lze čekat, že se inflace v průmyslu udrží v letních měsících vysoko a její zpomalení přijde ve čtvrtém čtvrtletí,“ komentoval čerstvá data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Úřad uvedl, že v zemědělství se meziročně navýšily ceny obilovin o 53,1 procenta, olejniny o 66,8 procenta. Naopak brambory zlevnily o 40,2 procenta.

"Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 5,3 procenta. Výši cenové hladiny nejvýznamněji ovlivnily ceny koksu a rafinérských ropných výrobků nárůstem o 30,2 procentaq a ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku růstem o 8,7 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám