Hlavní obsah

Petice v Anglii za český Budvar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případná privatizace Budvaru nedává spát ani milovníkům zlatavého moku ve Velké Británii. Spotřebitelská organizace Kampaň za pořádné pivo (CAMRA) totiž na veletrhu The Great British Beer Festival zahájila podpisovou akci za zachování Budějovického Budvaru v českých rukách.

Článek

Významný veletrh The Great British Beer Festival navštívilo přes 45 tisíc lidí. Ti všichni měli možnost podpořit český pivovar v boji za jeho přežití. Ostatní se mohou do petice zapojit prostřednictvím internetu na stránkách sdružení CAMRA. Zástupci tohoto sdružení se na podzim chystají do České republiky, aby výsledky petice prezentovali příslušným ministrům.

CAMRA se obává, že případná privatizace Budvaru může vést k zániku tohoto pivovaru a s ním i jednoho ze světově jedinečných piv. Pokud by se totiž privatizace uskutečnila, mohlo by se stát, že Budvar pohltí některý z trojice nadnárodních koncernů Anheuser Busch (AB), Scottich & Newcastle nebo Interbrew, jehož součástí jsou i Pražské pivovary.

:. ANKETA
Chutná vám Budvar? Hlasujte v anketě na konci článku.

Benner: Budvar je jedno z posledních jedinečných piv

"Budvar je unikátní pivo, které nesmí skončit v rukách globálního predátora," uvádí na internetových stránkách sdružení CAMRA Mike Benner. "Pro Anheuser Busch je známka Budvar velice zajímavou. Kdyby byl český pivovar AB pohlcen, mohl by být uzavřen," uvádí Benner s tím, že AB podobnou věc již učinil v sedmdesátých letech minulého století. Tehdy se obětí stal americký pivovar Dubois, který s pivovarnickým gigantem rovněž vedl řadu známkoprávních sporů.

Pivo z Českých Budějovic je podle Bennera jedním z posledních piv, které si zachovalo svou osobitost a mezinárodně rozpoznatelnou chuť. "Prodej tzv. strategickému partnerovi by mohl znamenat velké zklamání pro zákazníky," podotkl Benner.

CAMRA se o Budvar zajímalo již ve devadesátých letech

Organizace CAMRA podle ČTK v roce 1994 tehdejšímu ministrovi Igoru Němcovi předala 600 dopisů varujících českou vládu před prodejem akcií budějovického Budvaru firmě Anheuser Bush a vedla proti tomu rozsáhlou kampaň v Čechách, Británii a Evropě. Byla to tehdy její první akce zaměřená mimo Británii.

V roce 1999 se vyslovila proti fúzi Plzeňského Prazdroje a Radegastu. Podle jejího tehdejšího názoru jsou podobné fúze proti zájmům spotřebitelů a snižují chuťovou rozmanitost piv na trhu.

Petice i v jižních Čechách

Petiční akci proti zamýšlené privatizaci národního podniku Budějovický Budvar zahájili na výstavě Země živitelka obyvatelé jižních Čech. Chtějí tak zabránit prodeji podniku do soukromých rukou, čímž chtějí někteří ministři koaliční vlády zalátat díry ve státním rozpočtu. [celá zpráva]

Anketa

Chutná vám Budvar?
ano
86,1 %
ne
6 %
pivo nepiji
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Anheuser-Busch: Vyhráli jsme ve Švédsku

Českobudějovický pivovar ve Švédsku prohrál soudní spor s gigantem Anheuser-Busch (AB). Informoval o tom prezident AB Stephen Burrows. Podle jeho vyjádření...

Výběr článků

Načítám