Hlavní obsah

Koruna vylepšila rekord k dolaru a vyrovnala maximum k euru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna v pátečním závěru posunula svou rekordní hodnotu k dolaru o dalších osm haléřů na 15,19 Kč/USD. Vůči euru koruna znovu prolomila hranici 24 Kč/EUR a vyrovnala své maximum z minulého týdne na úrovni 23,915 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Článek

"Ačkoliv údaj o aktuálním kurzu začíná číslem 23, otázkou je, zda již lze hovořit o něčem jako 'úspěšném proražení' kulaté úrovně 24 korun za euro," uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Za "úspěšné proražení" trhy podle ní považují takový posun, když kurz vydrží za danou hranicí více než několik hodin.

Podle Tomáše Vlka ze společnosti Patria Finance korunu posiluje zájem investorů, kteří se zbavují amerických aktiv. "Jde o celkově negativní náladu na americká aktiva, kdy část peněz, které z nich investoři stahují, připlyne na nákup české měny, která je v dobré kondici, má málo rizik a má svou atraktivitu," řekl Vlk. Za současným zpevněním české měny podle něj stojí i spekulativní nákupy.

Kvůli silné koruně se dnes setkali představitelé České národní banky a Asociace exportérů, kterým zpevňující česká měna snižuje zisky. Shodli se na tom, že rychlost posilování kurzu koruny, který k euru meziročně vystoupal o 17 procent, neodpovídá zvyšování produktivity práce a jeho současná úroveň neodpovídá stavu ekonomiky.

Dolar se ani odpoledne nedokázal vymanit ze svého posledního oslabování a držel se kolem 1,575 USD/EUR. Vůči japonskému jenu a švýcarskému franku ztrácel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám