Hlavní obsah

Francouzi smějí koupit výrobce autotextilií Fezko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Francouzi mohou koupit jednu z nejdynamičtěji se rozvíjejících společností v ČR strakonického výrobce autotextilií Fezko. Společnosti Michel Thierry Group (MTG) to ve čtvrtek povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Článek

„Úřad dospěl k závěru, že posuzované spojení nezvýší tržní sílu spojovaných soutěžitelů natolik, aby mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ uvedl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Fezko původně vlastnila nizozemská společnost Stark B. V. Firma dodává potahy řadě světových automobilek, například VW, Ford, Kia. Největším zákazníkem je Škoda Auto. Letos firma plánuje růst tržeb asi o tři procenta, poprvé nad hranici 1,5 miliardy korun.

Koncern se zhruba 600 lidmi má závody ve Strakonicích a v Žilině na Slovensku. Vyrábí hlavně potahy, látky pro dveřní výplně a hlavové a loketní opěrky. Ročně vyprodukuje přes pět miliónů metrů látek. Dcerou textilky je společnost Tonak Nový Jičín, která vyrábí klobouky.

MGT má výrobní závody v Brazílii a Mexiku, v Česku doposud nepůsobila. Nepřímo je kontrolována německou Deutsche Bank.

Fezko mělo loni zisk 1,47 miliardy korun. MTG očekává, že po koupi porostou příjmy skupiny na 300 miliónů eur ročně, tedy asi 7,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám