Hlavní obsah

Výrobce autotextilií Fezko koupí Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRAKONICE

Jedna z nejrychleji rostoucích firem v České republice, strakonické Fezko, bude mít nového majitele. Od nizozemské společnosti Stark ho koupí francouzská firma Michel Thierry Group (MTG). Cenu firma nesdělila. Spojením se Fezko stane součástí největšího výrobce autotextilií.

Článek

Fezko mělo loni zisk 1,47 miliardy korun. MTG očekává, že po koupi porostou příjmy skupiny na 300 miliónů eur ročně, tedy asi 7,5 miliardy korun.

"Tímto spojením se staneme součástí největšího světového výrobce autotextilií,“ uvedlředitel Fezka Josef Blecha.

"Skupina bude těžit ze znalostí lidí ve Fezku i firmě Michel Thierry a snad se stane měřítkem pro kvalitu v oboru," uvedla MTG ve zprávě.

Fezko, které má kromě Strakonic výrobnu i ve slovenské Žilině, chtěla už dříve koupit finanční skupina Zdeňka Bakaly. Transakce už měla i posvěcení antimonopolního úřadu, nakonec z ní ale sešlo.

Firma dodává potahy řadě světových automobilek, například VW, Ford, KIA. Největším zákazníkem je Škoda Auto. Letos firma plánuje růst tržeb asi o tři procenta, poprvé nad hranici 1,5 miliardy korun. Koncern se zhruba 600 lidmi má závody ve Strakonicích a v Žilině na Slovensku. Vyrábí hlavně potahy, látky pro dveřní výplně a hlavové a loketní opěrky. Ročně vyprodukuje přes pět miliónů metrů látek. Dcerou textilky je společnost Tonak Nový Jičín, která vyrábí klobouky.

Reklama

Výběr článků

Načítám