Hlavní obsah

Ekonomika ztrácí dech, rostla o 5,4 procenta

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká ekonomika vzrostla meziročně během prvního čtvrtletí o 5,4 procenta. Ve srovnání s koncem minulého roku jde tak o víc než procentní zpomalení. Zaměstnanost se po vyloučení vlivu sezónnosti zvýšila meziročně o 1,7 %. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Po dříve zveřejněných údajích z českého průmyslu a zahraničního obchodu bylo zřejmé, že výsledek HDP bude slabší. Meziroční růst o 5,4 % by proto neměl být překvapením,“ komentoval čerstvá data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Poslední čtvrtletí loňského roku rostla tuzemská ekonomika tempem 6,9 procenta. Za celý rok to pak bylo 6,6 procenta.

Výhledy pro letošní rok už však nejsou tolik optimistické. Podle prognózy České národní banky česká ekonomika letos zpomalí svůj růst na 4,7 procenta. O něco lépe odhaduje HDP ministerstvo financí, a to 4,9 procenta.

Podle analytika společnosti Citco Jiřího Škopa bude za celkovým zpomalením stát nižší spotřeba domácností či vyšší inflace. „Posledním negativním faktorem omezující letošní růst je fundamentálně příliš silná koruna,“ dodal Škop.

Slováci už také tahají za brzdu

Zpomalení ekonomiky si počkalo i na slováky. Přesto jsou jejich výsledky dobré a slovensko patří stále mezi tahouny Evropské unie. Meziroční tempo růstu slovenské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo na 8,7 procenta z rekordních 14,3 procenta v předchozích třech měsících loni, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související články

Slovensko možná dostihne Česko za sedm let

Slovensko se v posledních letech dere silným tempem kupředu a začíná tak stíhat Českou republiku. Silný růst ekonomiky umožní Slovensku dostihnout úroveň Česka...

ČNB zvýšila odhad letošního růstu ekonomiky

Tempem 4,7 procenta by v letošním roce měla růst tuzemská ekonomika. Česká národní banka tak zvýšila svůj odhad, který původně počítal s růstem 4,1 procenta....

Výběr článků

Načítám