Hlavní obsah

Státní rozpočet je za čtvrt roku ve schodku 13,4 miliardy

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Stát hospodařil za první tři měsíce letošního roku se schodkem 13,4 miliardy korun. Celkové příjmy dosáhly 270 miliard a výdaje 283 miliard. Vyplývá to z úterních údajů ministerstva financí.

Článek

Schodek státního rozpočtu se pomalu prohlubuje. Za první dva měsíce letošního roku byl schodek pět miliard korun.

Podle ministerstva financí jde ve srovnání s loňským rokem o výrazné zhoršení. Loni byl touto dobou přebytek ve státní kase 11,3 miliardy korun.

„Poprvé od roku 2004 se ocitl státní rozpočet za první kvartál v deficitu. Podrobnější pohled na data nicméně nenaznačuje žádné dramatické a systematické zhoršování ve státních financích,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vybrané položky státního rozpočtu (v mld. Kč):
příjmy
DPH40,49
daně z příjmu fyzických osob27,33
daně z příjmů právnických osob25,81
spotřební daně29,55
výdaje
důchody75,12
státní sociální podpora11,07

Podle něj za deficitem stojí dva důvody. Jedním je přesun dotace školství z obvyklého dubna do března. „Druhým je jednorázový kapitálový výdaj na stavby silnic a železnic, jehož výše zhruba odpovídá částce, kterou stát obdržel z prodaných akcií ČEZu,“ uzavřel Sobíšek.

Pro letošní rok počítá státní rozpočet se schodkem 70,8 miliardy korun. Bude tak opět vyšší než ten předchozí. Právě v loňském roce hospodařil stát se schodkem 66,4 miliardy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám