Hlavní obsah

Vláda odmítla další regulaci řetězců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda v pondělí odmítla poslanecký návrh zákona, který má regulovat tržní sílu obchodních řetězců. Zákon počítal s tím, že pokud by řetězce zneužily svého postavení na trhu, mohly by dostat pokutu až 10 miliónů korun. Zákon i přes nesouhlas vlády Sněmovna projedná.

Článek

Obchodníci s novým zákonem nesouhlasí a tvrdí, že jejich vztahy s dodavateli dostatečně řeší stávající legislativa. Proti další regulaci obchodníků je i ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Také koaliční poslanci nejsou návrhu nakloněni.

Podle návrhu by obchodníci s ročním obratem vyšším než pět miliard korun měli vypracovat etický kodex vůči svým dodavatelům, který budou muset dodržovat. Pokud obchodní řetězce tato etická pravidla poruší a zneužijí své výsadní postavení na trhu, tak by jim podle poslance Michala Haška (ČSSD) hrozila pokuta v rozmezí od 100 000 až po deset miliónů korun, případně sankce do deseti procent z čistého obratu. Dodržování zákona má kontrolovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Potravináři i zemědělci již delší dobu žádají, aby stát zákonnou úpravou zasáhl do chování řetězců vůči dodavatelům. Maloobchodní sítě podle nich mnohdy příliš stlačují ceny výrobků, mívají dlouhé splatnosti a od dodavatelů vyžadují různé poplatky, třeba za vystavení zboží na výhodném místě, tzv. regálné.

Ministr Gandalovič ale upozornil, že návrh zákona, který má omezit zneužívání tržní síly obchodních řetězců vůči odběratelům, může v konečném důsledku mít dopad na ceny a poškodit menší výrobce potravin.

Deseti největším obchodním řetězcům v roce 2007 podle předběžných výsledků vzrostly tržby meziročně o 31,3 miliardy korun na rekordních 289,1 miliardy korun. Desítka největších obchodníků loni posílila podíl na domácím trhu, který se v rychloobrátkovém zboží zvýšil z 63 procent v roce 2006 na 66 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám