Hlavní obsah

Viceguvernérem ČNB bude Hampl, Zamrazilová novou členkou vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novým viceguvernérem bankovní rady České národní banky bude s účinností od 1. března Mojmír Hampl (32) a členkou bankovní rady Eva Zamrazilová (46). Do funkcí je v pátek jmenoval prezident Václav Klaus. Radu naopak příští týden opustí po 12 letech viceguvernér Luděk Niedermayer.

Foto: René Volfík, ČTK

Eva Zamrazilová a Mojmír Hampl při jmenování Václavem Klausem do funkcí ČNB

Článek

"Věřím, že tento krok bude ku prospěchu celé naší země a naší ekonomiky," řekl Klaus.

Hampl je podle Klause mladý, dynamický ekonom, Zamrazilová pak zkušená analytička, která má renomé v ekonomické obci.

Ve Spojených státech by na personální změny ve složení centrálních bankéřů podle Klause reagovaly finanční trhy. "Doufám, že u nás tomu tak nebude a že to bude pojato jako řešení, které je pokračováním dosavadního vývoje vedení centrální banky," uvedl.

Členy bankovní rady prezident vybírá na šestileté funkční období, působit v ní mohou maximálně dvakrát po sobě. Bankovní rada nyní pracuje v obsazení: Zdeněk Tůma (guvernér), Luděk Niedermayer (viceguvernér), Miroslav Singer (viceguvernér), Mojmír Hampl, Robert Holman, Pavel Řežábek, Vladimír Tomšík. Další personální výměna v radě se uskuteční až v únoru 2011, kdy vyprší funkční období hned čtyřem členům včetně Tůmy.

Česká národní banka (ČNB):
Vykonává dohled nad finančním trhem, měla by udržovat cenovou stabilitu. Dále určuje měnovou politiku, je centrální banka České republiky. Vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.
Bankovní rada má sedm členů, kteří jsou voleni na šest let. Do činnosti ČNB lze zasahovat pouze na základě zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám