Hlavní obsah

Niedermayera v ČNB nahradí Eva Zamrazilová

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Novou členkou Bankovní rady České národní banky se od 1. března stane Eva Zamrazilová. V pátek ji jmenuje prezident Václav Klaus. Ve funkci tak nahradí viceguvernéra Luďka Niedermayera. S informací přišel tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

Článek

Luděk Niedermayer opustí bankovní radu po 12 letech. O jeho náhradě se spekulovalo již několik týdnů. V médiích se objevovala jména jako současný náměstek ministra financí Milan Šimáček, šéf měnové a statistické sekce ČNB Tomáš Holub či prezidentův kancléř Jiří Weigel.

Nakonec však v pátek prezident na hradě jmenuje Evu Zamrazilovou. Ta dosud pracovala jako analytička v Komerční bance. V ČNB bude ve funkci působit šest let.

Zamrazilová není holubice ani jestřáb

„Zapadne do týmu. Přinese nové zkušenosti z dlouholeté praxe v reálné ekonomice. Zamrazilou neberu ani jako holubici ani jestřába, jak se někdy rozlišuje. Moderní měnová politika toto dělení stírá,“ zhodnotil jmenování Zamrazilové analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Dodal, že jeho tipem je, nová členka rady se aktuálně hodně bude dívat na inflační tlaky na trhu práce. „V případě vyšších inflačních očekávání a dalšího utahování trhu práce pak případně zvažovat zvýšení úrokových sazeb,“ uzavřel Michl.

Česká národní banka (ČNB):
Vykonává dohled nad finančním trhem, měla by udržovat cenovou stabilitu. Dále určuje měnovou politiku, je centrální banka České republiky. Vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.
Bankovní rada má sedm členů, kteří jsou voleni na šest let. Do činnosti ČNB lze zasahovat pouze na základě zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám