Hlavní obsah

Venezuela pohrozila ukončením dodávek ropy do USA 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuelský prezident Hugo Chávez v noci na pondělí pohrozil, že zastaví dodávky ropy Spojeným státům, jestliže USA neukončí ekonomickou válku, kterou proti zemi vedou. Chávez reagoval na úspěch ropného koncernu Exxon Mobil u mezinárodních soudů. Koncern požaduje po Venezuelu kompenzaci za znárodňování.

Foto: Reuters

Hugo Chávez

Článek

„Vzkaz panu Bushovi, panu Nebezpečnému je: Zastavíme dodávky ropy,“ uvedl Chávez v emotivním televizním projevu. Chávez dále varoval, že kvůli americké "agresi" vůči Venezuele by mohly světové ceny ropy vyskočit až na 200 dolarů za barel. Ráno cena americké ropy v Asii stoupla asi o čtvrt dolaru na 92 dolarů za barel; na chvíli dokonce vyskočila na 92,71, což je nejvíc od půlky ledna.

„Mluvím k americkému impériu, protože ono je pánem: pokračujte a uvidíte, že nepošleme ani jedinou kapku ropy do impéria Spojených států. Psanci z Exxonu nás nikdy neoloupí,“ dodal Chávez.

Exxon se brání znárodňování

Boj ale bude obtížný. Exxon Mobil získal minulý týden od soudů v Británii a Nizozemsku soudní příkazy ke zmrazení aktiv venezuelské státní ropné společnosti PDVSA v hodnotě až 12 miliard dolarů (213 miliard Kč) po celém světě.

Zmrazení aktiv má Exxonu zajistit odškodné v případě, že vyhraje arbitráž ohledně svého bývalého venezuelského ropného projektu Cerro Negro. Zmrazení aktiv PDVSA, na jejíž příjmy Chávez spoléhá ve svých štědrých sociálních programech, je pro venezuelského vůdce ranou.

Exxon Mobil a několik dalších západních ropných koncernů v posledních letech rozvíjely projekty na těžbu ropy v deltě Orinoka. Chávez ale loni rozhodl o znárodnění těžby ropy včetně těchto projektů a dalších klíčových odvětví. Exxon se s nabízeným odškodněním ve formě odběru ropy nespokojil a v září proti Venezuele zahájil arbitrážní spor.

Postup Exxonu je zatím nejradikálnějším krokem ropného průmyslu proti těm vládám, které v době rostoucích cen komodit uplatňují politiku surovinového nacionalismu. Je možné, že se k Exxonu přidají další firmy.

I Venezuela ale hrozí, že jeho krok mohou následovat další země. "Venezuela se připojí k vaší ekonomické válce a s ní do této války vstoupí i další země," varoval Chávez. Mezi ropnými producenty je významným spojencem Venezuely Írán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám