Hlavní obsah

PPF už nechce vytvořit bankovní skupinu v Rusku

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Finanční společnost Home Credit & Finance Bank (HCFB), která patří do skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, nakonec nevytvoří společný podnik s moskevskou Nomos-bank. Podle informací Práva zvažuje vstup do skupiny Home Credit italská pojišťovna Generali, která se již s PPF nedávno spojila do pojišťovacího holdingu Generali PPF.

Článek

„Po podrobné analýze trhu jsme se rozhodli, že účinnější strategií pro Rusko bude samostatný rozvoj větve drobného retailového bankovnictví v Home Credit & Finance Bank a korporátního bankovnictví v Nomosbank. Vytvoření univerzální bankovní skupiny se již neplánuje,“ sdělil Právu mluvčí skupiny Alexej Bechtin.

Podle zástupců PPF jde v jejím ruském tažení o zásadní změnu strategie. Profil HCFB podle Bechtina příliš neodpovídá původně ohlášené struktuře transakce. „Proto jsme přesunuli podíl v Nomosbank ze struktury Home Credit B. V. bezprostředně pod PPF Group,“ uvedl Bechtin.

PPF nyní pokračuje v intenzivních jednáních s akcionáři Nomosbank o budoucí angažovanosti v bance jako finanční investor vlastnící významný minoritní podíl. Nyní skupina PPF vlastní 17,69 procenta akcií Nomos-bank a v budoucnu předpokládá zvýšení své účasti, podle některých ruských zdrojů až na 49 procent. Zvýšení podílu skupiny PPF v Nomos-bank podléhá schválení příslušných ruských regulátorů a očekává se v první polovině roku 2008, dodal Bechtin.

Spojenectví Kellnera s Italy se prohlubuje

Jedním z důvodů pro změnu strategie PPF v Rusku je podle tamních zdrojů také skutečnost, že ruský regulátor trhu nyní uplatňuje proti domácím vlastníkům tvrdší postupy vůči zahraničním akcionářům ve finančních ústavech zaměřených na drobnou klientelu, zejména vůči těm, kteří vlastní ve firmách majoritní podíl. PPF získala pětiprocentní podíl v Nomos-bank v září, dalších téměř sedm procent získala v prosinci 2007.

Nomos-bank patří mezi třicítku největších bank v Rusku. Home Credit patří k předním firmám na poli spotřebitelského financovaní také v ČR, na Slovensku, v Kazachstánu a koncem roku začala společnost poskytovat půjčky také v Číně. V příštích měsících zřejmě čekají skupinu Home Credit další významné změny. Podle informací Práva by totiž část jejích akcií mohla brzy koupit Generali.

Mluvčí Home Creditu Milan Tománek v úterý nechtěl informaci Práva komentovat. „To, co aktuálně spojuje značky Generali a Home Credit, jsou studie o možnostech a způsobech prodeje produktů Home Credit klientům společného holdingu Generali PPF v zemích, kde holding působí, ale skupina Home Credit tam dosud není zastoupena. Na tom Home Credit dnes pracuje,“ sdělil jen písemně Právu.

Ziegler na odchodu

Generali už minulý měsíc vytvořila s Českou pojišťovnou ze skupiny PPF společný podnik Generali PPF Holding, který zastřešuje jednu z největších pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě. V Rusku Generali získala ve spolupráci s Kellnerem také podíl v pojišťovně Ingosstrach, s jejímž většinovým vlastníkem, oligarchou Olegem Deripaskou, nyní majitel PPF vede úporné právní bitvy.

Podle informací Práva z pražského sídla PPF je na odchodu ze skupiny místopředseda jejího představenstva a jeden z dosavadních klíčových Kellnerových spolupracovníků Kamil Ziegler. Důvody jeho plánovaného odchodu ale zdroj Práva neuvedl. Mluvčí PPF Bechtin nechtěl tuto informaci jakkoli komentovat. Ziegler nastoupil do skupiny PPF roce 2004, loni v srpnu jej ve funkci předsedy představenstva vystřídal Tomáš Spurný.

Reklama

Související témata:

Související články

Vznikl pojišťovací obr Generali PPF Holding

Česká finanční skupina PPF a italská Generali se oficiálně spojily a vznikla tak Generali PPF Holding. Smlouva o společném podniku podepsaná loni v červenci...

Výběr článků

Načítám