Hlavní obsah

E.ON dostal od Evropské komise miliardovou pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise udělila obří německé energetice E.ON pokutu 38 miliónů eur (989 miliónů Kč) za to, že odstranila pečeť, aby se dostala k dokumentům zabaveným inspektory při razii v květnu 2006. Tehdy komise prověřovala údajné porušování pravidel hospodářské soutěže v německé energetice.

Článek

Jde o první takový případ, kdy Evropská unie udělila pokutu v miliónech eur za narušení plastické pečeti. Brusel zamítl několik pokusů firmy přesvědčit komisi, že se pečeť poškodila náhodou. Jedna z verzí byla, že to nedopatřením udělala uklízečka.

"Komise nemůže a nebude tolerovat pokusy společností zmařit její boj proti kartelům a dalším nekalým praktikám proti konkurenci," uvedla ve zprávě evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. "Firmy vědí velmi dobře, že v sázce jsou v protimonopolních případech vysoké pokuty," dodala.

Komise pro zajištění citlivých dokumentů používá pečetě. V případě E.ON pečeť vypadala tak, jako by ji někdo odstranil a znovu přelepil, uvádí zpráva komise. Vysvětlení koncernu pak zamítla.

Za porušení pečetí může EK udělit firmám pokutu, která odpovídá až jednomu procentu jejich ročních tržeb. V případě E.ON volila komise mírnější variantu, protože šlo o první takový případ vůbec, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám