Hlavní obsah

Británie láká čínské investory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Británie chce v následujících dvou letech zvýšit vzájemný obchod s Čínou o 50 procent a přilákat do země stovku čínských investorů. V Pekingu to v pátek po jednání s čínským protějškem Wen Ťia-paem prohlásil britský premiér Gordon Brown.

Foto: Diego Azubel/Pool, Reuters

Britský premiér Gordon Brown s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem

Článek

"Věřím, že do roku 2010 bude v Británii nově investovat 100 čínských firem, navážeme stovky partnerství mezi britskými a čínskými univerzitami, zdvojnásobíme počet společností zapsaných na londýnské burze a vytvoříme tisíce pracovních míst," naznačil Brown s tím, že vzájemný obchod obou zemí by měl do roku 2010 dosáhnout hodnoty 60 miliard dolarů (přes bilión korun).

Browna na jeho třídenní návštěvě doprovází řada britských podnikatelů z různých hospodářských odvětví. Agentura AP usuzuje, že se Británie uchází o podíl na takových sektorech čínského trhu, jako jsou finanční služby, pojišťovnictví, přesné strojírenství či energetický průmysl.

Britové však zřejmě v těchto oblastech narazí na silnou zahraniční konkurenci, která je v předcházejících měsících předběhla. Například obchodní řetězec Tesco, je v Číně teprve na začátku, zatímco americký konkurent Wal-Mart zde otevírá již stý obchod. Dobře si tu vede i francouzský řetězec Carrefour.

Na programu také demokracie a klima

Brown se v pátek setkal i s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem. S oběma čínskými představiteli britský premiér hovořil mimo jiné také o potřebě demokratických reforem v Číně či řešení krize v súdánské provincii Dárfúr.

Podle britských médií bude Brown během příštích dnů jednat s čínskými představiteli mimo jiné o klimatických změnách, o podpoře výuky angličtiny v Číně a o zlepšení postavení žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám