Hlavní obsah

Inspektoři zakázali prodej červivých datlí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prokázala v zásilce sušených datlí z Tuniska škůdce. Jedná se o výrobek s názvem "Datle Proslazené ovoce" s minimální trvanlivosti 30. 9. 2008.

Článek

"Zásilka byla do České republiky distribuována přes Francii. Jedná se o balení o hmotnosti 200 gramů," řekla Novinkám Alena Komárková z tiskového oddělení SZPI.

Podle ní šlo konkrétně o drobné červy, kteří se na potravinách vyskytovali. Komárková uvedla, že se do ČR dovezlo zhruba 20 tun závadných datlí. Není jasné, kolik se jich dostalo do maloobchodního prodeje.

SZPI okamžitě distribuci datlí zakázala a kontaminované šarže se stahují z oběhu. Jedná se konkrétně o šarže šarže L:035/03, L: 039/03 a L: 40/03, přičemž poslední zmíněná se do obchodů vůbec nedostala, existuje však pravděpodobnost, že část ostatních šarží se ještě může vyskytovat v maloobchodní síti.

:. Škůdci jsou v datlích na první pohled patrní. Foto: SZPI

Potravinářská inspekce odeslala informaci o výskytu škůdců v datlích prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komisi.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspekce odhalila živé červy v čokoládě

Živé červy v mléčné čokoládě Forte s arašídy, rozinkami a želé ve 150g baleních s šarží do 19. října odhalila SZPI v prodejnách Jednota, obchodní družstvo...

Inspektoři objevili listerii ve šlehané nivě

Listerii u šlehané nivy s datem spotřeby do 17. října odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta zároveň zakázala firmě Extim Profi...

Výběr článků

Načítám