Hlavní obsah

Unipetrol propadl za 3.čtvrtletí do ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chemický holding Unipetrol hospodařil ve třetím čtvrtletí s konsolidovanou čistou ztrátou 1,267 miliardy korun, zatímco ve stejném období loni měl zisk 722 milionů korun.

Článek

Společnost výsledky oznámila v tiskové zprávě.

Tržby dosáhly 22,156 miliardy korun, což je meziročně o 18 procent méně.

Na výsledek měly vliv jednorázové účetní operace související s prodejem podílů ve společnostech Synthesia a Agrobohemie; čistý zisk snížily téměř o 2,5 miliardy korun.

Analytici ztrátu i meziroční pokles tržeb za 3. čtvrtletí očekávali. Firmě klesl prodej kvůli plánovaným odstávkám výrobních jednotek, podle analytiků však byly tržby díky předzásobení dotčeny přerušením výroby jen částečně.

Klesly tržby i zisk

Od ledna do září Unipetrol utržil 67,6 miliardy korun, tedy o šest procent méně než ve srovnatelném období loni. Čistý zisk za tři čtvrtletí poklesl o 36 procent na 1,8 miliardy.

Údaj je rovněž ovlivněn novým ohodnocením aktiv prodávaných společností. Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

Loni hospodařila společnost se ziskem 1,6 miliardy korun a tržby se vyšplhaly téměř na 95 miliard korun. Většinovým vlastníkem Unipetrolu je polská petrochemická skupina PKN Orlen, která vlastní téměř 63 procent akcií. Zbytek drží menšinoví akcionáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám