Hlavní obsah

Vláda slíbila 100 miliónu na obnovu věznic

– PLZEŇ
Právo, Novinky, pab, pno

České věznice by v příštím roce měly dostat na investice o 100 miliónů korun více než v letošním roce. Celkem by měly získat 440 milionů korun. Novinářům to v úterý po prohlídce Borské věznice v Plzni řekl premiér Mirek Topolánek. Generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula podotkl, že pro dosažení evropských standardů by věznice potřebovaly miliardové investice.

Článek

Navýšení částky z rozpočtu bude podmíněno prodejem vězeňského majetku. Vězeňská služba chce proto například co nejdříve zprivatizovat zhruba 300 služebních bytů. I tyto peníze chce věnovat na investice, uvedl Kula.

Podle něj jsou mezi stavy jednotlivých vězeňských objektů obrovské rozdíly. "Krizová situace je například v Bělušicích. Stav Ruzyně je špatný, stav Plzně také. Aby Pankrác splňovala evropské standardy, potřebovala by miliardu," uvedl Kula.

Na dění ve věznicích budou dohlížet občanské komise

V budoucnu by měly na dění v českých věznicích dohlížet občanské komise tak, jak tomu je například v sousední Německu. V úterý to na setkání s novináři v plzeňské věznici oznámil premiér Mirek Topolánek. Podle něho v těchto dnech dokončuje ministerstvo spravedlnosti návrh novely zákona o výkonu trestu, jejíž součástí je i vznik občanských komisí.

"Naši experti se inspirovali v Bavorsku , kde každá věznice má svoji komisi, ve které je opoziční poslanec, vládní poslanec, starosta případně zástupce regionální správy a dále nezávislý odborník. Takové komise mají důležitou roli, kdy dohlížejí nad výkonem trestu v jednotlivých věznicích , rozhodují o stížnostech vězňů a propojují občanský sektor s věznicemi," řekl k tomu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podle něho jsou u nás věznice zapouzdřené a lidé v zásadě ani neví, co se v nich děje. "Povede to k tomu, že ušetříme pracovní síly. Dnes máme několik desítek úředníků na generálním ředitelství vězeňské služby, kteří řeší věci, jenž chceme předat těmto občanským komisím jako například vyřizování stížností vězňů na výkon trestu. Jsou to anonymní úředníci v Praze a ten efekt není takový, jako když konkrétní komise v konkrétní věznici bude řešit problém na místě. Povede to ke zkvalitnění činnosti a dozoru nad výkonem trestu," vysvětlil Pospíšil.

"Nečekám od toho, že nám zachrání vězeňství, ale vidím v tom spíše takovou další pomoc v komunikaci," reagoval na vznik občanských komisí Luděk Kula.

Nejstarší sloužící věznice z roku 1271

Sama vězeňská služba příliš možností na získání peněz nemá. "Snažíme se privatizovat, vytváříme vlastní pracovní komanda z vězňů, kteří jezdí a opravují, ale to jsou jen takové střípky," dodal.

Za dosud největší investici v Borské věznici, která byla postavena roku 1878, označil její ředitel Pavel Šefl opravu obvodové zdi, na níž Topolánek s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem přislíbili 32 milionů korun.

Podle Topolánka je ve věznicích v Česku 19 000 vězňů. Zařízení jsou přeplněná. Zhruba 6000 lidí se nástupu k výkonu trestu vyhýbá. ČR by měla podle Topolánka prosazovat dva trendy. "Trestnou činnost řešit alternativními tresty a postavit nové věznice," uvedl Topolánek. 

Nejstarším objektem v ČR, který slouží jako věznice, je Mírov z roku 1271, nejmladším Znojmo z roku 1998.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám