Hlavní obsah

Inspektoři objevili listerii ve šlehané nivě

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Listerii u šlehané nivy s datem spotřeby do 17. října odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta zároveň zakázala firmě Extim Profi z Lískovce ve Frýdku-Místku potravinu vyrábět.

Článek

"Laboratorní testy prokázaly, že sýr obsahoval nadlimitní množství bakterie Listeria monocytogenes," řekl mluvčí SZPI Ivo Klemeš. Zároveň upozornil všechny spotřebitele, že by výrobek rozhodně neměli konzumovat.

Firma Extim Profi vyrobila dvanáct kilogramů této potraviny. Do prodeje se výrobek dostal ve stogramových baleních.

V roce 2006 bylo v České republice kvůli listerii zaznamenáno několik případů onemocnění. Celkem bylo loni hlášeno 8 případů úmrtí a 62 případů onemocnění listeriózou.

Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce muselo loni kvůli listerii ukončit činnost 12 provozoven. Další desítky byly nuceny provést důkladnou očistu výrobních provozů.

Letos v létě se listerie objevila také v několika výrobcích - v uzeninách či salátech, zatím však nebyl nemocí nakažen člověk, který by byl ohrožen na životě, tak jako tomu bylo loni.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám