Hlavní obsah

Firmu ETA koupila společnost Benson Oak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLINSKO

Investiční firma Benson Oak Capital koupila stoprocentní akciový podíl ve výrobci elektrospotřebičů ETA a její dceřiné firmě Plastkov. Novinkám to ve středu potvrdil mluvčí společnosti ETA Milan Smutný.

Článek

Výroba v obou podnicích zůstane zachována, měnit se prý nebude ani vedení společností. Odbory ovšem očekávaly, že se zaměstnanci dozvědí změnu dřív. "O prodeji se mluvilo dva tři roky. V pondělí byl nejzazší termín, kdy mohlo vedení informovat zaměstnance. Ředitel pouze vzkázal, že kvůli tomu nemusí být firma vzhůru nohama," řekla ČTK předsedkyně odborové organizace OS KOVO ETA Alena Šírová.

Ředitel společnosti Benson Oak Gabriel Eichler uvedl, že obě zakoupené firmy mají dobrý potenciál dalšího rozvoje a zhodnocení investovaných prostředků.

Po dvou ztrátových letech se ETA, v níž pracuje 1100 lidí, dostala do zisku a v roce 2005 hospodařila se ziskem 8,3 miliónu korun. Tržby se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 1,39 miliardy korun.

Její divize Plastkov vyrábí komponenty pro automobilový průmysl a obstarává zhruba třetinu celkové produkce firmy. Před dvěma lety začala vyrábět i zahradní techniku.

Radili při části CET21

Benson Oak je investiční bankovní firma se sídlem v Praze a aktivitami ve střední a východní Evropě. Pomáhá klientům při získávání dluhového a akciového financování, na domácích a mezinárodních trzích, a při provádění fúzí a akvizic. Další z vysoce specializovaných služeb podnikových financí Benson Oak je také poradenství v oblasti privatizace, projektového financování a řízení rizik.

Profil společnosti ETA

  • Historie: Vznik firmy se datuje k roku 1943, kdy podnikatel Jan Prošvic založil v Hlinsku Elektrotechnickou akciovou společnost ESA. Po znárodnění přešla do koncernu Elektro-Praga Praha. V kuponové privatizaci získaly největší podíl akcií fondy bank. V roce 1996 se název firmy sjednotil s ochrannou známkou na ETA a. s.
  • Výrobky: elektrospotřebiče (žehličky, vysoušeče vlasů, vařiče, vysavače či klimatizační jednotky). Výroba dílů pro automobilový průmysl tvoří 35 procent produkce). Od roku 2005 společnost vyrábí i zahradní techniku. Loni ETA zvýšila prodej spotřebičů v Česku a na Slovensku o devět procent na 1,08 miliónu kusů.
  • Tradice: Podle agentury Datamar obsadila ETA 2. místo v žebříčku typických českých značek (za Škodou a před Plzeňským Prazdrojem).

Benson Oak se podílel poradenstvím na více než 75 transakcích v celkové hodnotě přesahující šest miliard EUR. Mimo jiné působil jako poradce soukromých vlastníků při prodeji menšinového podílu ve společnosti CET21, která je držitelem licence TV Nova, největší TV stanice v Česku, strategickému kupci CME Central European Media Enterprises.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám