Hlavní obsah

Vláda zažaluje Evropskou komisi kvůli snížení povolenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko podá žalobu na Evropskou komisi kvůli snížení přídělu emisních povolenek na roky 2008-12. Na svém mimořádném jednání o tom v pátek rozhodla vláda. Novinkám to potvrdil mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Bartovský. Zatímco Česko požadovalo roční limit na vypouštění emisí CO2 102 miliónů tun ročně, Brusel povolil jen 86,8 miliónu tun.

Článek

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS), který žalobu navrhoval, může snížení přídělu o 15 procent ohrozit český průmysl. "Jsem přesvědčen, že Evropská komise kvůli komplikovanému modelu výpočtu a špatným datům poškodila ČR při přidělování emisních povolenek," tvrdí Říman. Analýza MPO podle něj hodnotí kroky Evropské komise jako diskriminační vůči českým energetickým a průmyslovým podnikům.

Z analýzy mimo jiné vyplývá, že komise podhodnotila růst hrubého domácího produktu v letech 2009 a 2010. Komise navíc při výpočtu uhlíkové náročnosti tuzemského průmyslu započítala i emise, které vyprodukují domácnosti a dopravní prostředky, přestože se na ně povolenky nevztahují.

"Je třeba si uvědomit, kde emise vznikají. Emise vznikají zejména v průmyslové výrobě a Česká republika je dnes nejprůmyslovější zemí v celé Evropě. Náš podíl průmyslu na HDP je 33 procent, což představuje podstatně více než v ostatních zemích. Například i v silně industrializovaném Německu to je pouze 25 procent, ve Francii je to asi necelých 20 procent a tak dále. A k té struktuře tvorby HDP bohužel Evropská komise nepřihlédla," řekl Říman.

Bursík dává od žaloby ruce pryč

Ministr životního prostředí Martin Bursík řekl, že MPO nadhodnocuje zejména množství elektřiny, které hodlá stát vyvézt, i její domácí spotřebu. Vládu požádal, aby se jeho ministerstvo nemuselo podílet na formulaci žaloby.

Žaloba podle Bursíka oslabí pozici Česka v roce 2009, kdy bude jako předsednická země vyjednávat o pokračování Kjótského protokolu po roce 2012. Komise podle něj kvůli žalobě nebude považovat Česko za rovnocenného partnera při jednáních o novelizaci současných norem upravujících obchod s emisemi. Podle Bursíka je však pozitivní, že ministři nezpochybňovali samotný princip obchodování s povolenkami.

Proti rozhodnutí vlády jsou i ekologové. "Česko patří k evropským rekordmanům v exhalacích oxidu uhličitého a ministři, místo aby s tím něco dělali, se rozčilují, že jim Evropská komise nechce odkývat ještě daleko větší znečištění. Statistiky jasně ukazují, že ekonomický růst nevyžaduje větší znečištění," uvedl Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Evropská komise označila rozhodnutí české vlády za nešťastné. "Každá členská země má právo se proti rozhodnutí postavit, ale bude muset dokázat, že komise postupovala vůči ní diskriminačně," řekla mluvčí eurokomisaře pro životní prostředí Barbara Helfferichová. Používáme u všech zemí stejná kritéria a jsme plně přesvědčeni o tom, že jsme nepostupovali diskriminačně vůči nikomu a že naše rozhodnutí u soudu obstojí, zdůraznila.

Soudí se i Slovensko

Kvůli redukci počtu povolenek o čtvrtinu na 30,9 milionu tun ročně už komisi zažalovalo Slovensko. Evropský Soud první instance ale podle ČTK zamítl slovenskou žádost o zkrácené řízení. Odborníci odhadují, že případný soud s komisí by mohl trvat i déle než dva roky. Do té doby však platí současné rozhodnutí. O případné žalobě se rozhoduje i polská a maďarská vláda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám