Hlavní obsah

Informování vlády přijde na stamilióny

Novinky, Kateřina Perknerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Špidlova vláda svým nedávným nařízením o rozsahu a způsobu poskytování údajů do Informačního systému o státní službě a platech vyžaduje podrobné informace o zaměstnancích správních úřadů. To nutí ministerstva utrácet v době úspor stamilióny za nové počítačové systémy.

Článek

Ke každému zaměstnanci musí totiž zpracovávat 205 položek, jež bude odesílat Generálnímu ředitelství státní služby při Úřadu vlády ČR. Například na ministerstvu vnitra momentálně uvádějí do provozu na šestiletý pronájem informační systém EKIS II pro personalistiku, mzdy a vystrojování za 400 miliónů.

Ministr financí Bohuslav Sobotka na dotaz Práva, zda si vláda nevymýšlí nadbytečnou administrativu, která podřízené složky finančně neúměrně zatěžuje, odpověděl záporně. Podle něj jde o nezbytné sjednocení informační soustavy vyplývající ze zákona o státní službě. Do budoucna se počítá s podobným postupem i u příslušníků bezpečnostních složek.

Dva roky navíc už platí vládní usnesení o poskytování dat o pracovnících ústředních orgánů a státních příspěvkových organizací pro potřeby personálního informačního systému. V tomto případě jde zhruba o osmdesát položek na jednoho člověka, které shromažďuje ministerstvo financí.

Dříve stačili dva lidé

Náměstkyně ministra vnitra pro ekonomiku Anna Štanclová konstatovala, že EKIS II je složitý systém, který umožňuje sledovat velké množství personálních, mzdových a účetních položek v on-line režimu u všech 76 tisíc zaměstnanců resortu.

"Taková soustava nefunguje v žádném jiném státním orgánu," poukázal na specifika Grossova resortu ředitel odboru informatizace ekonomických systémů ministerstva vnitra Milan Nechvátal. Pro příklad uvedl, že k jednomu policistovi se může vztahovat až 354 personálních opatření. Štanclová však nepopírá, že tuto činnost předtím měli na starosti dva programátoři. Nebyl to však podle ní dobrý stav.

"Být závislý s výpočtem mezd pro celý resort na dvou lidech, popravdě řečeno na jednom člověku, který za celou tu dobu program ani pořádně nepopsal, je podle mě nepřijatelné riziko. Ten systém je dnes daleko složitější než bývalé programy na personalistiku a mzdy, je provázaný i s účetnictvím, umožní nám sledovat náklady na každého zaměstnance. Samozřejmě by se leccos dalo dělat ručně nebo vyrobit jiné programy, ale nebyl by to systém," uzavřela Štanclová.

Složitý systém zatím nefunguje

EKIS II měl na vnitru fungovat od 1. ledna. V provozu však není. Bezmála čtyřsetmiliónovou zakázku získala v říjnu 2001 firma IBM ČR, s. r. o. "Obě strany podcenily časovou náročnost zkoušek," řekla k nedodržení termínu Právu Štanclová. Vnitro firmě prodloužilo čas předání k 1. červenci.

Podle Nechvátala na současném stavu prodělává spíš IBM ČR než vnitro, neboť zatím nedostala žádnou splátku, ačkoli už má na MV umístěnu technologii v hodnotě 135 miliónů korun. Koncem letošního června proběhly přejímací testy, které však nesplnily požadavky uživatele.

"Na systému byly označeny závady, které teď firma musí odstranit, a do 28. července nás musí vyzvat k opakování testů," sdělil Nechvátal. Kdyby systém opět nevyhověl, nastal by podle něj problém, protože smlouva umožňuje ministerstvu ji v takovém případě vypovědět.

Ředitelka marketingu IBM ČR Monika Pavlíčková však situaci nevidí tak černě: "Jsou projekty, které se protahují, a zase jiné, jež se uzavřou v prvním nasmlouvaném termínu, to je běžné. Pokud se objeví nějaké další záležitosti, projekt se může prodloužit a my v tom nevidíme nic neřešitelného." Pavlíčková soudí, že vždy záleží na dohodě se zákazníkem. Otázkou však zůstává, zda vláda skutečně potřebuje vědět o státních zaměstnancích všechno, co tvrdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám