Hlavní obsah

Stát zmrazí peníze na zdravotní péči, ušetří 3 miliardy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát chce v roce 2008 a 2009 zmrazit peníze, které vydává za své pojištěnce na zdravotní péči. Jde hlavně o důchodce a děti, celkem o 5,8 miliónu obyvatel. Ušetří tak ročně tři miliardy korun.

Článek

"V letošním roce stát zaplatí za každého svého pojištěnce do zdravotního pojištění 680 korun měsíčně, tj. za rok 47,8 miliardy korun. Stejně velký příspěvek by byl i v příštích dvou letech. Pak by se opět zvyšoval," potvrdil Právu v pátek Marek Šnajdr, náměstek ministra zdravotnictví.

Připomenul, že v minulém roce se tehdejšímu senátoru a dnešnímu ministru zdravotnictví Julínkovi podařilo zvýšit příspěvek státu na své pojištěnce o 12 miliard a stanovit podíl tohoto příspěvku na 25 procent z průměrné mzdy.

"Tento podíl zůstane stejný, ale bylo dohodnuto s ministerstvem financí, že příspěvek za státní pojištěnce bude po oba příští roky stejný jako letos. Tedy vždy 47,8 miliardy korun ročně. V roce 2010 už by tato částka byla vyšší a opět by tvořila 25 procent z průměrné mzdy," řekl Šnajdr.

Rath: O to bude méně péče

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath, který je zároveň předsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví, soudí, že nižší platby státu za své pojištěnce je zásadní zásah do systému zdravotnictví. "Buď bude o tři miliardy ročně péče méně, nebo o tuto částku se zadluží zdravotní pojišťovny," řekl Právu.

Šnajdr mu ale oponuje tím, že zdravotní pojišťovny vyberou v příštím roce o 4 až 5 procent víc peněz než letos.

Poplatky u lékaře může spolknout administrativa

Poplatky 30 korun za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za návštěvu pohotovosti, jak plánuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek od příštího roku, mohou spolknout administrativní úkony.

Reklama

Výběr článků

Načítám