Hlavní obsah

Vloni se nejvíce vydělávalo na akciích

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nízké úroky u bankovních vkladů střadatelům loni nevynesly ani tolik, aby zisk pokryl inflaci. Stejně tomu bylo i u většiny fondů peněžního trhu a u dluhopisových fondů. Kdo si však dobře vybral na akciovém trhu, mohl být spokojen. Stotisícová investice vynesla i několik desítek tisíc korun.

Článek

Investor, který na začátku roku 2006 nakoupil akcie ČEZ za 100 000 Kč, získal za celý rok 30 tisíc Kč. Ti, kteří ale za stejnou částku nakoupili v době jarního propadu akciového trhu, měli ze stejných akcií za pouhých sedm měsíců od června do prosince zisk kolem 55 tisíc Kč.

Držet akcie po celý rok se loni nejvíce vyplatilo akcionářům realitní společnosti Orco, které na jaře nesestoupily tak hluboko jako jiné tituly. Akcie Orco nakoupené začátkem ledna 2006 za 100 000 Kč vynesly v prosinci majitelům 52 tisíc Kč. Naproti tomu závěrečná prosincová cena akcií Unipetrolu se téměř neliší od té v lednu 2006. Investor, který tyto akcie nakoupil po jarním propadu, si ale může blahopřát, při stotisícové investici totiž vydělal kolem 52 tisíc Kč. Jde o čistý zisk, protože drží-li akcionář cenné papíry více než šest měsíců, výnos nepodléhá zdanění. Některé tituly na pražské burze ale přinesly loni investorům ztráty, nejvíce Philip Morris, který snížil za rok svůj kurz téměř o polovinu.

Kolik vyneslo sto tisíc korun
akciezisk (v Kč)
ČEZ30 400
Orco52 300
Unipetrol600
Zentiva11 600

Podle indexu pražské burzy PX české akcie loni přidaly ročně sedm procent, což je asi polovina předpokládané hodnoty a zhruba šestina toho, co přenesl akcionářům rekordní rok 2005. I na letošní rok analytici věští další růst domácího akciového trhu, a to nejčastěji kolem 10 procent.

Zisky jsou vždy spojeny s rizikem

"Zkušenost na trhu potvrzuje, že investice do akcií se dlouhodobě zhodnocují, i když v některých obdobích jejich cena silně kolísá a může třeba i značně klesnout," uvedl Daniel Brzkovský ze společnosti Key Investments. Podle něj by drobný investor neměl pokoušet štěstí a chtít profitovat z toho, že chytí v pravý čas minimum ceny pro nákup a maximum ceny pro prodej. Vyplatí se mu spíše dlouhodobé držení akcií. Jiná věc je ovšem vědomá spekulace s cílem získat za krátký čas desítky procent zisku. Tuto hru je pak ovšem třeba podstoupit s vědomím značného rizika ztráty části, nebo i celé investice, dodal Brzkovský.

Také zahraniční akcie v roce 2006 vesměs zpevnily, ale s rozdílnými výsledky. Německé akcie podle indexu frankfurtské burzy DAX v roce 2006 přidaly více než 20 procent, americké podle indexu newyorské burzy Dow Jones více než 17 procent. Ceny akcií v Turecku a na Středním východě v roce 2006 se propadly na zlomek své nedávné hodnoty. Nejvíce zřejmě získali akcionáři na burze v Hongkongu, čínské akcie tu za loňský rok posílily o 90 procent.

Dobrý výkon akciového trhu se přenesl loni i do zisků některých akciových a smíšených podílových fondů. Například podílníci ING českého akciového, Pioneer akciového fondu a AKRO akciového fondu nových ekonomik zhodnotili svůj majetek za loňský rok o více než desetinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám