Hlavní obsah

Růst cen elektřiny od příštího roku zpomalí

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Domácnosti by se od příštího roku mohly dočkat menšího zdražování elektřiny, než tomu bylo dosud. Odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) totiž prosadil vznik komoditní burzy, na které by se časem měla prodávat drtivá většina silové elektřiny na trhu.

Článek

Na vývoji cen této elektřiny závisí i koncové ceny pro domácnosti, protože se na jejich tvorbě podílí více než polovinou. Od obchodování přes burzu, které bude zahájeno v červnu 2007, si Říman slibuje příznivější vývoj cen.

"Růst cen nebude tak strmý, jako kdyby tento trh nebyl zřízen," řekl včera náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Zdražování se tak zpomalí. Podle některých odborníků by časem mohla elektřina i zlevňovat.

Podle Hünera se v poslední době ozývaly hlasy, které podezíraly dominantního výrobce a prodejce elektřiny ČEZ z manipulace s cenami. "ČEZ mohl podle některých názorů vytvářet umělý převis poptávky nad nabídkou," uvedl Hüner. To potom mělo vést k neúměrnému zdražování elektřiny.

V současné době se ceny silové elektřiny stanovují pomocí takzvané virtuální elektrárny. Jedná se o aukci, do které ČEZ umisťuje část své produkce určené k prodeji na následující rok. Výsledná cena se určí podle průměru nejvyšších nabídek. Malé procento takto nabízené produkce vede podle ministerstva průmyslu a obchodu k vyšší poptávce, která tlačí cenu silové elektřiny vzhůru.

ČEZ na burzu vstoupí

Účast na burze bude dobrovolná, přesto se očekává, že ČEZ na ni bude umisťovat značnou část své produkce. Právu to potvrdil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Na burzu určitě vstoupíme, chceme plnit roli toho, kdo na trhu udržuje jak nabídku, tak poptávku. Navíc prodej na burze je nejtransparentnější způsob prodeje," řekl Právu Kříž.

"Myslím, že procento prodeje přes burzu velice brzy přesáhne 50 procent veškerých prodejů," řekl ředitel pražské Burzy cenných papírů Petr Koblic. Právě pod Burzu cenných papírů bude nová komoditní burza spadat.

Ministr Říman se domnívá, že účast na burze bude pro ČEZ pozitivní. "ČEZ nemá zájem na tom, aby byl napadán, že manipuluje s cenami," uvedl včera Říman. Podobná burza existuje podle něho i v sousedním Německu a ceny elektřiny tam i jejím přispěním klesly v posledních měsících asi o 16 procent.

Podle něho je záměrem prodávat na burze maximum prodávané elektřiny. "Byl bych rád, kdyby se když ne hned, tak postupně, prodávala na burze veškerá elektřina, tedy i ta, kterou ČEZ vyrobí a následně jde do společnosti ČEZ Prodej. To je naším cílem," dodal Říman. To ale podle Kříže zatím není jasné. "ČEZ Prodej je totiž největším velkoodběratelem na trhu a obáváme se potom obvinění z toho, že by kvůli velikosti svých nákupů vlastně určoval cenu na burze. Tato otázka se ještě musí dořešit," uvedl Kříž.

Srovnání cen s Německem potrvá déle

Hüner rovněž uvedl, že se nedomnívá, že by se v nejbližším roce či dvou měly srovnat ceny energií v ČR a Německu. To by při současných cenách znamenalo zdražení silové energie v ČR až o třetinu. Rychlé srovnání cen předpovídají představitelé ČEZ. "Myslím, že konvergence bude trvat déle než dva roky. Byl bych rád, kdyby cenu nekonvergovalo prohlašování managementu," dodal Hüner. Podle Kříže určí dobu srovnání cen trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám