Hlavní obsah

Lesnické firmy hrozí stávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Lesnické firmy, kterým se nelíbí nové tendry státního podniku Lesy České republiky (LČR), hrozí stávkou. Vyplývá to ze společného prohlášení, které zástupci 40 firem podnikajících v lesnickém a dřevozpracujícím průmyslu podepsali v Brně.

Článek

Výběrová řízení jsou podle firem nezákonná, umožňují manipulaci s posuzováním nabídek a způsobí zánik až 90 procent českých lesnických společností.

Společné prohlášení podepsalo 40 ze 68 zúčastněných firem. Signatáři společně zaměstnávají asi 12 000 pracovníků. V prohlášení vyzývají vedení LČR, aby zahájilo jednání o vyřešení současné krize v českém lesnictví. K řešení možných dopadů nových tendrů na lesnický průmysl vyzvaly také českou vládu.

Ministryně zemědělství Milena Vicenová počátkem týdne obměnila dozorčí radu Lesů ČR.

Státní lesy vyhlásily výběrové řízení na všechny práce pro příští rok letos v říjnu. Reagovaly tak na nedávné rozhodnutí ÚOHS, že při dřívějších tendrech porušovaly zákon a zakázky musí zadávat na základě veřejných soutěží. Lesy potom dosavadní smlouvy jednostranně vypověděly k 31. prosinci 2006. Část firem nyní upozorňuje, že je může postup státního podniku poškodit a mohl by mít vliv na celé lesnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám