Hlavní obsah

Hyundai nabídne vyšší výdělky, než je průměr v příslušné profesi

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), která plánuje spustit sériovou výrobu v automobilce v Nošovicích na Frýdecko-Místecku v posledním čtvrtletí 2008, začne už na jaře s náborem specialistů a ve druhém pololetí pak i s náborem pracovníků do výrobních profesí.

Článek

Novinářům to ve čtvrtek řekl ředitel Úřadu práce ve Frýdku-Místku Libor Černý s odvoláním na informace, které zástupcům úřadů práce Moravskoslezského kraje sdělili manažeři HMMC na středeční schůzce. Tiskový mluvčí HMMC Petr Vaněk Právu tyto informace potvrdil.

"V prvním čtvrtletí příštího roku oznámíme skladbu požadovaných profesí, počty, kolik lidí v rámci které profese budeme potřebovat a také rozložení v čase, kdy je budeme potřebovat," řekl Vaněk. Náběh výroby v nové automobilce bude mít dvě fáze. V prosinci 2008 chce HMMC spustit sériovou výrobu s cílovým stavem 2700 zaměstnanců, kteří budou v trojsměnném provozu vyrábět 200 tisíc aut ročně. Druhá fáze dosáhne cílového stavu v roce 2011, kdy má nošovická automobilka zaměstnávat 3500 lidí a ročně vyrábět 300 tisíc vozidel.

Podle Vaňka už ve druhém čtvrtletí 2007 začne firma přijímat specialisty, mistry atd. "Ty si zaškolíme v Koreji," řekl. Na druhou polovinu příštího roku pak Hyundai plánuje nábor operátorů a zaměstnanců pro výrobní profese. "Na budoucí zaměstnance máme dva požadavky: chuť pracovat a loajalitu k firmě. My nabízíme nadprůměrný plat v dané oborové kategorii, nadprůměrně kvalitní pracovní prostředí a hrdost na to být členem jedné z nejvýznamnějších firem na světě," dodal. "Ve všech profesích budou platy našich zaměstnanců vyšší, než je průměr v příslušné profesi v ČR," řekl ředitel právního oddělení HMMC Dosik Tomáš Kim.

Zaškolování bude trvat až rok

Jak dále uvedl, firma má pro kvalifikační přípravu zaměstnanců vlastní program, přičemž zaškolování a výcvik pracovníků specializovaných na automobilovou výrobu podle know-how společnosti Hyundai trvá bezmála rok.

Černý řekl, že HMMC považuje úřady práce za jednu z opor k zajišťování svých personálních potřeb. Vznikne pracovní skupina odborníků z úřadů práce v kraji, která se bude zabývat řešením personálních požadavků společnosti Hnyundai. "Určitě nebudeme pro automobilku budoucí zaměstnance rekvalifikovat, ale budeme dělat předvýběry, připravíme systém motivačních kursů pro uchazeče, zpracujeme dotazníky atd.," uvedl Černý. "Manažerům HMMC jsme také přislíbili poradenskou a konzultační činnost pro ně, abychom jim maximálně usnadnili adaptaci u nás," dodal.

Nyní podle Vaňka pracuje v HMMC 32 lidí, z toho je 10 Čechů, zbytek jsou Korejci. "Ke konci prosince bude ve firmě 60 lidí. Příští rok budou z Koreje přijíždět na krátkodobé stáže specialisté pro jednotlivé obory, ale budou tady jen na přechodnou dobu," řekl s tím, že v cílovém stavu bude v Nošovicích pracovat do 60 Korejců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám