Hlavní obsah

Do Senátu chtějí i tři ministři

Právo, Oldřich Danda

V úterý byl poslední den, kdy mohly politické strany podat své kandidátní listiny do podzimních voleb do Senátu a místních zastupitelstev. Senátory se chce stát řada známých lidí z politiky, ale i mimo ní. První kolo senátních voleb proběhne zároveň s komunálními volbami 10. a 11. října. Bude se obměňovat třetina horní komory a ve 27 obvodech se letos o hlasy utká 270 kandidátů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jedním z ministrů ucházejících se o křeslo v Senátu je šéf resortu dopravy Antonín Prachař (ANO)

Článek

Obhajovat svá senátorská křesla budou např. ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) na Kladensku nebo jeho stranický kolega a šéf resortu školství Marcel Chládek na Rakovnicku. Zasednout mezi senátory zatoužil i ministr dopravy Antonín Prachař z ANO. Ten se na Přerovsku postaví např. bývalé zástupkyni ombudsmana Jitce Seitlové, kterou nasadili lidovci a zelení.

S trochou nadsázky lze podzimní volby do Senátu charakterizovat jako ČSSD proti zbytku světa. Bude se bojovat o 27 senátorských křesel a soc. demokraté obhajují ve 23 obvodech. Ve většině z nich budou chtít obnovit své mandáty současní senátoři. Na Pelhřimovsku proti šéfovi Senátu Milanu Štěchovi (ČSSD) např. nasadila TOP 09 známého písničkáře a advokáta Ivo Jahelku. Na Trutnovsku bude zase obhajovat soc. dem senátor Pavel Trpák, tomu se za TOP 09 postaví náčelník krkonošské horské služby Adolf Klepš a za ANO podnikatel a majitel firmy Juta Jiří Hlavatý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD)

Za ODS se chystá v Praze 9 obhajovat svůj mandát senátor Tomáš Kladívko. Nebude to mít lehké, změřit síly by s ním chtěl bývalý vojenský stíhač a kosmonaut kandidát Oldřich Pelčák a za Starosty a nezávislé ústavní právník Vladimír Balaš.

Generál v. v. a šéf Synotu

Stíhačku i celé české letectvo řídil i generál ve výslužbě Ladislav Minařík, který bude kandidovat za Úsvit na Královéhradecku. Včera oznámil svou kandidaturu v obvodu Uherskohradišťsko i majitel loterijní firmy Synot Ivo Valenta. Ten chce překazit obhajobu dosavadní senátorce ČSSD Haně Doupovcové.

Známými lidmi se to hemží hlavně na kandidátkách v pražských obvodech. Do politiky by se chtěl vrátit zelený exministr Martin Bursík. Nyní kandiduje za TOP 09 na Praze 1, a nebude to mít lehké, protože o křeslo senátora se bude ucházet 15 lidí. Mandát tu bude obhajovat šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz (za ODS), šanci by mohl mít i někdejší rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl zase v dresu zelených a lidovců nebo sexuoložka Laura Janáčková (za ANO).

Do politiky vyrazil i bývalý fotbalista Antonín Panenka, ten nyní oblékl dres za hnutí Nezávislí pro Prahu 10 – Hnutí pro lepší Desítku.

Novinkou letošních voleb do Senátu je i dohoda mezi ODS a TOP 09, že v osmi obvodech proti sobě nebudou kandidovat. Strany chtějí během kampaně sázet hlavně na setkávání s voliči a jejich oslovování přes internet. ANO, ale i TOP 09 chtějí stavět opět na svých výrazných tvářích, tedy Andreji Babišovi a Karlu Schwarzenbergovi.

Nejdražší kampaň bude mít ČSSD

Vyjma vládních soc. dem., kteří se na kampaň chystají vydat kolem 60 miliónů, ostatní strany chtějí vydat většinou kolem deseti miliónů. TOP 09 schválila 11,4 miliónu, KSČM maximálně deset miliónů, lidovci a Úsvit do osmi miliónů.

Kolik peněz věnuje na kampaň, neví zatím ODS či ANO. Podle mluvčího ANO Jaromíra Hasoně budou finance zčásti v režii krajských organizací a jednotlivých senátních kandidátů. „Na kampaně senátorů centrála podle dohody přispěje 50 procenty prostředků, zbytek by měl kandidát sehnat od sponzorů či organizace, za kterou kandiduje,“ uvedl.

V úterý také přicházely první zprávy o počtu stran kandidujících do obecních zastupitelstev. Ve velkých městech chce o hlasy bojovat až 17 různých stran a hnutí.

Například v Praze, Brně, Pardubicích se zatím přihlásilo sedmnáct subjektů, v Českých Budějovicích a Plzni o jednu stranu méně. V Liberci a Hradci Králové to bude 15 partají, čtrnáct stran v Ústí nad Labem, v Jihlavě, Kladně a Karlových Varech po dvanácti seskupeních a v Mladé Boleslavi 11 partají.

I zde se objevila některá známá jména, například za ANO kandiduje na devátém místě v Pardubicích bývalý hokejový reprezentant Dušan Salfický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám