Hlavní obsah

Schwarzenberg: Strany už lezou lidem krkem, tak hledají mesiáše

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo přiznal, že výsledek strany v komunálních volbách je porážka. Strana neobhájila ani polovinu mandátů z voleb před čtyřmi lety.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg během vyhlašování výsledků voleb.

Článek

Jak hodnotíte výsledky voleb?

Jak říkal Václav Klaus, je to nevítězství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mého je to prohra, před čtyřmi roky jste získali 1509 mandátů, teď jen 726, ani ne polovinu.

Máte pravdu, je to porážka. O tom nebudiž pochyby. Důvodů je řada, i my nejsme bez viny.

Budou za porážku padat v TOP 09 hlavy?

Doufám, že ne, protože by to bylo těžké. Utrpěli jsme porážku celorepublikově. Je málo míst, kde bychom mohli býti spokojeni, není to jen pražský fenomén. Kdyby to bylo na jednom místě, tak mohu jednoduše říci, kdo je viník, ale takto je to těžké.

Většinou za špatný výsledek odpovídá předseda. Chystáte se nabídnout svou funkci?

To ještě nevím, než bych takový krok udělal, tak bych se poradil s kolegy, zda by to mělo smysl a nějak to pomohlo.

Proč jste podle vás ztratili sympatie lidí?

Pořád se na nás lepí smutný konec Nečasovy vlády. Nemůžeme také podceňovat, že ANO dalo do kampaně velké prachy. Navíc se objevilo mnoho malých hnutí, která byla zaměřena přesně na naši voličskou základnu. Musíme si také přiznat vlastní chyby.

Jaké to konkrétně byly?

O tom už začala ve straně diskuse.

Co říkáte úspěchu ANO?

Pan prezident pravil – a pan Babiš to po něm opakoval –, že je to boj nových hnutí proti zavedeným stranám. Zavedené demokratické strany už šly lidem na nervy, tak se začali ohlížet, jestli tu není nějaký mesiáš. Pan Babiš to navíc podpořil solidním přísunem peněz a na pomoc má dvoje noviny a rozhlasové stanice.

Pan Babiš se ohradil, že dali do voleb jen 25 miliónů, což není nějak závratné číslo.

Jestli je to pravda? Při té záplavě jejich reklamy museli dostat velmi levné plakáty.

Neublížila vám u voličů silná protiruská nota?

Protestuji, že bychom byli protiruští. Já mám Rusko rád, ale jsem proti režimu pana Putina. Ale přiznávám, že nám to určitě uškodilo. V politice se musí člověk rozhodnout, zda bude říkat, co se voličům líbí, nebo to, co považuje za pravdu a za nutné říci.

Nepoškodí váš vztah se Starosty a nezávislými to, že vyjednávají s ANO o koalici v Praze, a vy jste ji razantně odmítli?

Myslím, že moc ne, ale uvidíme, co budou dělat. Trojkoalice v Praze, v které jsou i Starostové, je navíc podivný útvar, uvidíme, jestli se vůbec udrží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám