Hlavní obsah

Sociální demokraté si přejí alespoň devět senátních křesel

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve volebním štábu sociální demokracie v pražském Lidovém domě vládne dobrá nálada. Alespoň tak to charakterizoval šéf Sněmovny a člen partajního vedení Jan Hamáček po jednání grémia. Špičky strany se začaly scházet kolem 14. hodiny, přičemž všichni čekají netrpělivě na výsledky.

Lubomír Zaorálek o aktuálních výsledcích volebVideo: Novinky

 
Článek

„Všichni očekáváme, jaká bude účast,“ uvedl Hamáček. Stejně jako šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka by považoval za úspěch své strany zisk devíti senátorských křesel. Soc. dem. přitom obhajuje třiadvacet míst v horní parlamentní komoře.

„Osobně bych si přál lepší výsledek než devět, ale devítka je číslo, které by odpovídalo postavení soc. dem. na politické scéně,“ míní Hamáček.

V grémiu podle něj žádné sázky neuzavírali. „Nesázíme se,“ uvedl na dotaz Práva s tím, že to tak ve straně nebylo nikdy. „V této fázi jde o to, aby co nejvíc našich kandidátů postoupilo do druhé kola, a zápas začne nanovo,“ uvedl Hamáček k očekávanému výsledku prvního kola senátních voleb.

Převažuje optimismus

Partajní vedení sleduje průběžné výsledky odděleně jak od hostů Lidového domu, tak od novinářů. Čas od času se mezi žurnalisty objeví některý z jeho členů, ale kvůli zatím jen předběžným výsledků se politici jednoznačnému hodnocení úspěchu či neúspěchu brání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka čeká spolu s Milanem Štěchem, Lubomírem Zaorálkem, Romanem Sklenákem a dalšími členy ČSSD na výsledky voleb.

Podle místopředsedy strany a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je předčasné cokoli komentovat. „Zatím jsme mírně optimističtí v tom, že snad obhájíme místa v Senátu, ale opravdu nelze předjímat. Spokojeni bychom byli alespoň s jednou třetinou. V každém případě bych rád prostřednictvím médií poděkoval všem voličům, kteří nám svůj hlas dali," poznamenal Zaorálek.

Šéf poslaneckého klubu Roman Sklenák se pokusil podívat na předběžné výsledky v rámci celé koalice. A považuje je za pozitivní. Podle něj to může být i v tom, že vláda pracuje poměrně úspěšně stejně jako parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám