Hlavní obsah

Do komunálních voleb jde nejvíce žen v historii

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošních podzimních komunálních volbách kandiduje rekordní procento žen - 32,23. Oproti prvnímu hlasování, které se uskutečnilo před 20 lety, se počet kandidátek zdvojnásobil, zjistila nezisková organizace Fórum 50 %, která usiluje o vyvážené zastoupení obou pohlaví v politice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Od roku 1994 stabilně vzrůstá celkový počet osob, které na komunální úrovni usilují o zastupitelský mandát, z 159 479 na dnešních 211 555, tedy zhruba o čtvrtinu. Tehdy kandidovalo necelých 22 procent žen, dnes přes 32 procent. Počet kandidujících žen se tedy více než zdvojnásobil – z 31 394 na dnešních 68 186,“ uvedla k výsledkům srovnání politoložka a ředitelka Fóra 50 % Jana Smiggels Kavková.

Nejvíce žen nominovalo na volitelná místa, do 10. postu na kandidátce, hnutí ANO, celkově má nejvíce kandidátek Strana zelených. Nejméně kandidátek mají na volitelných místech Svobodní.

V senátních volbách žen ubývá

Výrazně jednotvárnější jsou v genderovém ohledu kandidátky do doplňovacích senátních voleb.

„Oproti roku 2012 klesl celkový podíl nominovaných žen z 18 procent na 15,2 procenta,” uvedla organizace, která zároveň připomněla, že ve čtyřech obvodech dokonce kandidují pouze muži (Cheb, Příbram, Česká Lípa a Vyškov).

Z parlamentních stran nominovalo nejvíce žen ANO, nejméně TOP 09. „Zastoupení žen v Senátu (dnes 17,3 procenta) se tak po volbách pravděpodobně ještě sníží,“ očekává Fórum.

Reklama

Výběr článků

Načítám