Hlavní obsah

Zvracení a průjmy ukončily skautský tábor na Jindřichohradecku

Na Jindřichohradecku skončil v pondělí předčasně dětský skautský tábor. Důvodem byly zdravotní problémy účastníků, kteří zvraceli a měli průjem. Na táboře bylo 55 osob, z toho 42 dětí. Některým bylo krátkodobě špatně a zvracely či měly průjmy doprovázené teplotami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Průběhy onemocnění ale nebyly vážné. Místo jsme navštívili a nařídili potřebná protiepidemická opatření,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje, s tím, že při kontrole nebyly shledány evidentní závady.

„Odebrali jsme biologický materiál k dalšímu vyšetření u pracovníků kuchyně a jednoho z nemocných dětí, na výsledky čekáme. Tábor měl skončit v sobotu, v pondělí odpoledne nás vedoucí informoval, že tábor byl ukončen,“ dodala Kotrbová.

Tábory pro děti letos zdražují, zájem však neopadá

Věda a školy

Kontroly pokračují

Na jihočeských táborech tráví prázdniny v těchto dnech přes 34 tisíc dětí. Hygienici mají za sebou již 55 kontrol a stále v nich pokračují. Zatím udělili dvě pokuty. „Blokovou pokutu ve výši 1000 korun jsme udělili v jednom stravovacím zařízení na táboře u Blatné na Strakonicku,“ uvedla hygienička.

Důvodem podle ní byl jeden z nejčastějších prohřešků táborových kuchyní a tím je zamrazování syrových potravin a hotových pokrmů. „Ve stravovacím zařízení jsme zjistili více než čtyřkilogramové balení původně syrového masa, které bylo zmrazeno v nekontrolovaném režimu,“ řekla.

Pokutu 10 tisíc korun pak jihočeští hygienici udělili organizátorům zotavovací akce na Českokrumlovsku, a to za závažné pochybení v zajištění nezávadné pitné vody.

Děti na Bruntálsku se otrávily na táboře, 15 z nich muselo do nemocnice

Krimi

Hygienici na organizátory dětských táborů apelují, aby při plánování aktivit vzali v potaz současné tropické počasí a nevystavovali děti přímému slunci či nadměrné zátěži.

„Je nutné také přizpůsobit pitný režim. Extrémně vysoké teploty přinášejí i zvýšené požadavky na režim stravovacích zařízení, uskladnění a přípravu potravin,“ řekla Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže jihočeské krajské hygienické stanice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám