Hlavní obsah

Zkouška sirén ve středu nebude, kvůli možné panice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkouška sirén, která se pravidelně koná v poledne první středu v měsíci, se tentokrát neuskuteční. Rozhodl o tom generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček kvůli situaci na Ukrajině. Chce předejít možné panice, kterou by sirény mohly vyvolat.

Ilustrační foto

Článek

„Důvodem tohoto rozhodnutí je snaha předejít nežádoucí panice mezi obyvatelstvem, i s ohledem na občany z Ukrajiny, kteří v České republice vyhledávají bezpečí,” uvedli hasiči.

„V České republice žije v současné době na 200 tisíc občanů Ukrajiny. Další k nám prchají před Putinovou agresí. Sirénami jim nechceme připomínat hrůzu, před kterou opustili své domovy,” doplnil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který rozhodnutí uvítal.

Ukrajina po napadení Ruskem čelí mimo jiné leteckým útokům a se zvukem sirén se tak obyvatelé setkávají v posledních dnech opakovaně.

Rusko používá na Ukrajině kazetovou munici

Evropa

Nepůjde o první případ, kdy byla pravidelná zkouška sirén zrušena. Sirény nehoukaly ani při povodních v letech 2009 a 2013. Nerozezněly se ani v roce 2010 při návštěvě prezidentů USA a Ruska nebo v dubnu, květnu a listopadu 2020 z důvodu mimořádného stavu v souvislosti s koronavirem.

Zkoušku sirén provází táhlý nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin.

Sirény se mohou rozeznít i v případě požárního poplachu ke svolání dobrovolných hasičů. Jedná se o přerušovaný tón po dobu jedné minuty.

Ruské rodiny jsou v šoku. Vidí své blízké v ukrajinském zajetí

Evropa

Pro veřejnost je určen signál všeobecná výstraha, která se vyhlašuje kolísavým tónem sirény po dobu 140 sekund a může zaznít třikrát po sobě ve zhruba tříminutových intervalech. Poté zazní hlášení o podobě hrozby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám