Hlavní obsah

Životní minimum se zvedne na 3860 korun

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Životní a existenční minimum se od dubna zvýší, v pondělí o tom rozhodla vláda. Životní minimum se zvýší z 3410 korun na 3860 korun. Existenční minimum vzroste z 2200 na 2490 korun.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po dlouhých letech, od roku 2012 vláda došla k tomu, že bude navýšeno životní a existenční minimum. Je potřeba reagovat na růst cen. Je to jeden z posledních dluhů, které tato vláda splácí,“ řekl po jednání vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ministerstvo práce a sociálních věcí definuje životní minimum jako minimální společensky uznanou hranici peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.

Ceny v Česku raketově vzrostly

Ekonomika

Existenční minimum je podle ministerstva minimální hranicí peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití.

Vláda také rozhodla, že se zvýší částka, kterou exekutor nesmí strhnout dlužníkovi z jeho mzdy. Lidem v exekuci či insolvenci by tak mělo zbýt víc peněz. Minimální nezabavitelná částka má vzrůst z 6608 na 7434 korun.

Chcete se soudit nebo rozvádět? Připravte si víc peněz. Vláda odklepla zdvojnásobení poplatků

Domácí

„Je to je jedno z důležitých nových nařízení vlády. Mělo by to směřovat k tomu, že chudí lidé budou mít menší problémy, co se týče úhrady bytu, nebo jim zbyde víc peněz na jídlo,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Jelikož se jedná o nařízení vlády a ne o novelu či nový zákon, nemusí o něm rozhodovat Parlament.

Životní a existenční minimum
Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb.
Existenční minimum je minimální hranicí peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Tento institut byl vedle životního minima zaveden z důvodu větší motivace pro dospělé osoby v hmotné nouzi. Existenční minimum nelze použít u nezaopatřeného dítěte, u poživatele starobního důchodu, u osoby invalidní ve třetím stupni a u osoby starší 68 let.
Zdroj: MPSV

Výběr článků

Načítám