Hlavní obsah

Zimu vyprovodí rekordy, oteplí se až na 18

V nadcházejícím týdnu začne meteorologické jaro, které zimu vyprovodí teplotními rekordy. Nejteplejší bude čtvrtek, kdy se oteplí až na 18 stupňů Celsia. V pátek se ochladí a vhod přijdou deštníky, jinak to bude na sluneční brýle, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Sněhové zpravodajství 25.2.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Během týdne k nám bude většinou proudit teplejší vzduch, který bude přicházet z nezvyklého směru, a to od severozápadu, postupně pak od západu.

Teplejší vzduch pocítíme už v pondělí, kdy bude jasno až polojasno, na horách odpoledne přechodně až oblačno. V odpoledních maximech se teploty dostanou na 9 až 13 stupňů, ale v Polabí a na Ústecku budou teploty kulminovat až na 15 stupních Celsia.

V úterý ráno teploty klesnou na 3 až –1. Na horách na sněhové pokrývce se může ochladit až na –5 stupňů. Po ránu by mělo být polojasno, během dne na severu i oblačno. Maxima přes den vystoupí opět na 9 až 13 stupňů, v Polabí a na Ústecku až na 16 stupňů.

Hodně podobně to bude vypadat ve středu po ránu, kdy teploty klesnou na 3 až –1 stupeň. Mělo by být polojasno, odpoledne se v Čechách oteplí na 13 až 17 stupňů, na Moravě a ve Slezsku zůstanou teploty mezi 10 až 14 stupni Celsia.

Čtvrteční ráno přinese opět teploty mezi 3 až –1, ale odpoledne před přechodem studené fronty by měla rtuť teploměru ukazovat hodnoty mezi 14 až 18 stupni.

„Teplotní rekord pro tento den pochází z roku 1903 a činil 14,2 stupně Celsia. Ten překonáme hravě,“ uvedla Honsová. Večer ale už bude přibývat oblačnosti od západu.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

„Od 1. března mluvíme o meteorologickém jaru. Právě v první meteorologicky jarní den ale přijde studená fronta,“ uvedla Honsová k pátku. Podle ní bude oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, na horách od 800 metrů budou srážky sněhové. Ráno se budou teploty pohybovat mezi 6 až 2 stupni, odpoledne pak mezi 6 až 10 stupni Celsia.

Studená fronta bude doznívat ještě v sobotu. „Zpočátku dne bude oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku s dešťovými přeháňkami,“ upřesnila Honsová. Během dne by mělo ubývat oblačnosti a srážky by měly ustávat. Ráno se ochladí na 5 až 1 stupeň, odpoledne zůstanou teploty mezi 6 až 10 stupni.

V neděli by se k nám opět měl začít nasouvat výběžek vyššího tlaku vzduchu, v němž budou odpolední teploty začíst stoupat k 10 až 14 stupňům. Po víkendu by pak mělo přijít další oteplování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám