Hlavní obsah

Zimola a Rykala ze sociální demokracie trafiky nedostanou

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) narazil v uplynulých dnech s nominací dvou známých členů ČSSD do kontrolních orgánů polostátních firem v jeho resortu. Ministr totiž navrhoval v té době ještě prvního místopředsedu soc. dem. Jiřího Zimolu do dozorčí rady Budějovického Budvaru a bývalého poslance soc. dem. z Moravskoslezského kraje Adama Rykalu do dozorčí rady Povodí Odry.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Zimola

Článek

V obou případech jejich nominaci vystavil stopku vládní výbor pro personální nominace. Stalo se tak na počátku listopadu, což plyne z veřejných zápisů výboru.

Právě tříčlenný výbor pravidelně probírá nominace od ministrů do dozorčích rad státních a polostátních firem. Zamítnuté nominace jsou přitom výjimkou. Za letošní rok z čtyřiapadesáti návrhů neprošly jen tři. Všechny padají na vrub ministerstva zemědělství.

Stanovisko výboru je bernou mincí

Ministři se sice podle pravidel nemusí stanoviskem vládního výboru řídit, ale dosud považovali jeho stanovisko za důležité a brali ho za bernou minci. „Beru to jako fakt, je to jejich právo, žádné důvody mi nesdělili,“ řekl Právu Rykala. Z pohovoru prý měl pozitivní pocit, ale výbor uchazečům o funkce své rozhodnutí nesděluje na místě.

Ze zápisu nicméně vyplývá, že v rámci pohovoru získal na svou stranu pouze jednoho člena výboru.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Bc. Adam Rykala

Důvodem Rykalovy nominace ministrem zemědělství měly být „řídicí a komunikační schopnosti a jeho znalost regionu“. Ze zápisů personálního výboru ale nelze vyčíst kvalifikační předpoklady každého nominanta, jakou má za sebou minulost a zda bez ohledu na odbornost patří do rezervoáru lidí konkrétní strany. Informace, zda jde o aktivního, nebo bývalého politika, jsou tabu.

Zato se z nich lze dočíst odpovědi na dotazy členů komise, zda se dotyčný v případě jmenování nedostane do střetu zájmů, bude mít na výkon funkce dost času, a nově se také členové výboru dotazují, „zda byl nominant v minulosti objektem negativních zpráv v médiích“.

Důvodem Zimolovy nominace byla „vysoká odbornost, manažerské schopnosti a znalost regionu“. Stanovisko donedávna druhého muže v hierarchii soc. dem. a někdejšího jihočeského hejtmana, stejně jako ministra Tomana, se ale Právu nepodařilo získat. Ani jeden z politiků na dotaz nereagoval.

Ačkoli členství v kontrolních orgánech státních a polostátních firem by nemělo být považováno za přitěžující okolnost, zdá se, že partaje v některých případech těžko odolávají pokušení vyslat do nich své lidi.

Komunista Braný do Budvaru prošel

Veřejně se k tomu hlásili komunisté v rámci dojednávání podpory při vzniku Babišovy menšinové vlády se soc. dem. s argumentem, že strany by měly mít právo podílet se na kontrole fungování firem se státním podílem vysíláním svých odborníků. Na rozdíl od záporného stanoviska k Zimolovi a Rykalovi vládní výbor počátkem listopadu podpořil nominaci někdejšího jihočeského poslance z rozpočtového výboru z KSČM Petra Braného do dozorčí rady Budějovického Budvaru, se kterou přišel také ministr zemědělství.

Také jeho vstupenkou – podle zápisu – byly manažerské schopnosti exposlance a jeho znalost regionu.

Stejně tak výbor kývl na nominace pardubického hejtmana a místopředsedy ČSSD Martina Netolického do dozorčí rady České pošty. Tam ho navrhl vyslat ministr vnitra a Netolického partajní šéf Jan Hamáček. Důvod? Odborné kvality, vzdělání a pracovní zkušenosti. „Dívám se na věc z čistě regionálního hlediska, kdy se jako kraje stále potkáváme s tím, jak Česká pošta funguje,“ řekl Netolický Právu.

Výběr článků

Načítám