Hlavní obsah

Zimní a letní čas se budou v Česku střídat dál jako dosud

Praha
Aktualizováno

Zimní a letní čas se budou v Česku střídat dál jako doposud, oznámila v pondělí po jednání kabinetu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Dál tak bude letní čas začínat vždy poslední březnovou neděli a trvat bude do poslední neděle v říjnu.

Zimní a letní čas se budou v Česku střídat dál jako dosudVideo: ČTK

 
Článek

Podle nařízení letní čas příští rok potrvá od 27. března do 30. října, v roce 2023 od 26. března do 29. října, v roce 2024 od 31. března do 27. října, v roce 2025 od 30. března do 26. října a v roce 2026 od 29. března do 25. října.

Změny času měly v EU skončit původně v roce 2019, členské státy se ale na jednotném čase nedohodly. Následující termín zrušení časového střídání byl letos. Shoda na jednotném čase dál není.

„Přebíráme aplikaci jednotlivého postupu na evropské úrovni. Nic se nemění. Letní čas v Evropě funguje od roku 1979 s výjimkou Ruska, Grónska, Běloruska, Islandu a Norských ostrovů,“ uvedla Maláčová.

Vláda v pondělí rozhodne, zda se bude v Česku dál střídat letní a zimní čas

Domácí

Letní čas se zaváděl původně kvůli snížení spotřeby energie. Podle podkladů pro vládu analýzy z některých států ukázaly, že úspory jsou minimální. Podle zjištění Evropské komise z roku 2007 většina dotázaných unijních zemí uváděla, že letní čas nemá významnější vliv ani na zemědělství, dopravu či cestovní ruch.

Podle průzkumu agentury STEM/MARK z podzimu 2018 se zrušením střídání času v Česku souhlasilo 70 procent dotázaných. Celkem 44 procent respondentů si přálo trvale letní čas a 24 procent zimní. Expertky z Akademie věd ČR na únorovém semináři v Senátu uvedly, že kvůli zdraví by byl vhodnější zimní čas.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Anketa

Byli byste pro zrušení střídání letního a zimního času?
Ano
71,3 %
Ne
24,8 %
Je mi to jedno
3,9 %
Celkem hlasovalo 14463 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám