Hlavní obsah

Zeptám se Trumpa na střet zájmů, plánuje Babiš

• Aktualizováno
Právo, rsk, ada, nig

Vesměs pozitivně reagují čeští politici na zprávu o chystané návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa v České republice. Zvláštní plán pak má ministr financí, lídr ANO a šéf Agrofertu Andrej Babiš. Pokud bude při návštěvě prezidenta USA pozván na Hrad, hodlá se prý Trumpa, který je známý realitní magnát, zeptat na střet zájmů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

O návštěvě Trumpa v ČR s budoucím prezidentem USA v úterý po telefonu mluvil český prezident Miloš Zeman. Trump by měl přijet do České republiky a zároveň pozval Zemana na návštěvu Bílého domu. [celá zpráva]

„Pro vztahy mezi Českem a USA je to dobrá zpráva, pokud se podaří v dohledné době uskutečnit obě návštěvy, bude to slušný diplomatický úspěch s výrazným dopadem na česko-americkou spolupráci v celé řadě oblastí,“ okomentoval v úterý pro Právo premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Vicepremiér Andrej Babiš Právu řekl, že se na Trumpovu návštěvu v Česku těší. „Doufám, že mě k jednání prezident Zeman pozve. Pana Trumpa se aspoň budu moci osobně zeptat, jak to řešil se svým střetem zájmů,“ sdělil Babiš.

„Spojené státy jsou naším strategickým partnerem, takže je jenom dobře, když hlavy státu spolu budou komunikovat,“ reagoval pak vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Partner a spojenec

„Pozvání českého prezidenta do Bílého domu je velmi dobrou zprávou. Spojené státy jsou pro ČR klíčovým partnerem a spojencem,“ uvedl pak pro Právo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) řekl, že jde o významnou událost.

„Je to jen dobře, když státy spolu komunikují na nejvyšší úrovni. Také uvidíme, jaká bude politika Donalda Trumpa. Doufám, že bude směřovat k nalezení konsensu mezi ostatními zeměmi a že povede k efektivnímu boji s tzv. Islámským státem,“ řekl Právu.

„Ať chceme nebo nechceme, USA jsou světovou velmocí a je dobře, když se naši státníci stýkají i s představiteli Spojených států i když se některým nemusí líbit, kteří představitelé to jsou,“ řekl Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Jak dodal, KSČM „hájí politiku všech azimutů, tak z tohoto pohledu i toto setkání bude určitě užitečné“.

Reklama

Související témata:

Související články

Trump v červnu prodal všechny své akcie

Nově zvolený americký prezident Donald Trump v červnu prodal všechny své akcie, které držel v různých společnostech. Podle deníku The Washington Post (WP) to...

Výběr článků

Načítám