Hlavní obsah

Žena drží kvůli žalobě na Klause hladovku, je připravena za něj položit život

• Aktualizováno

Zastat se prezidenta Václava Klause proti žalobě Senátu se rozhodla pětačtyřicetiletá Jiřina Sýkorová z Třebíče. Žena na protest proti žalobě za velezradu začala držet hladovku. Horní komora podle ní ztrapňuje Českou republiku ve světě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Žena pije čaje a vodu, do níž si vymačká citrón

Článek

"Je mi 45 let, mám dospělé syny, kteří mají své životy, jsem sama, nikdo na mně není závislý. Jsem rozhodnutá položit za pana prezidenta život. To, že nejsme ve válce, ještě neznamená, že člověk za dobrého prezidenta život nepoloží," řekla Sýkorová. Hladovku prý ukončí v případě, že představitel Senátu veřejně prohlásí, že senátoři udělali chybu.

Návrh žaloby schválilo 38 zejména levicových senátorů, 30 jich hlasovalo proti. Jednotně proti byli senátoři z klubu ODS. Sociální demokraté, kteří mají v horní komoře většinu, nebyli jednotní. Proti hlasovali například předseda Senátu Milan Štěch a šéf klubu Petr Vícha.

Nejí už týden

Sýkorová drží hladovku už sedmý den, od doby, kdy se dozvěděla, že o této možnosti bude Senát jednat. "Držím ji opravdu poctivě, případně mě mohou kdykoli zkontrolovat v nemocnici," řekla. Pije prý pouze bylinkový čaj a vodu, do níž si denně vymačká jeden citron. Je prý to její první hladovka v životě. "Nikdy jsem kvůli politice proti ničemu neprotestovala, ale tohle je prostě hrůza," dodala.

Žena je v invalidním důchodu. Údajně trpí depresemi a fobií z vycházení z domu. Doma žije sama, navštěvuje ji kamarádka - zdravotní sestra, která ji kontroluje.

O svém činu prý Sýkorová napsala předsedovi Senátu Štěchovi. "Odepsal mi, že mám hladovky nechat, že oni mají pravdu a takové ty jejich řeči," uvedla Sýkorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám