Hlavní obsah

Zemřel bývalý ministr obrany Antonín Baudyš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V úterý zemřel ve věku 63 let někdejší lidovecký politik a astrolog Antonín Baudyš. Novinkám to potvrdila jeho bývalá choť. Baudyš se v roce 1989 stal místopředsedou české vlády, později působil jako ministr obrany.

Foto: ČTK

Antonín Baudyš na archivním snímku

Článek

"Dnes v poledne zemřel po dlouhé nemoci," sdělila Novinkám jeho bývalá manželka a ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Baudyš trpěl rakovinou mozku.

Baudyš vystudoval strojní fakultu ČVUT, kde se v roce 1988 habilitoval. Do lidové strany vstoupil v sedmdesátých letech.

Veřejnosti utkvělo v paměti především extempore, při němž došlo za letu vojenského letadla s Baudyšem na palubě k prostřelení podlahy stroje.

Během jeho působení na ministerstvu obrany bylo Baudyšovi vyčítáno několik afér. Dělostřelci v areálu Doupovských hor například přestřelili vojenské pásmo a zasáhli civilní objekt. Ministr byl  také kritizován za svůj výrok, že představitelé armády se podřízením okupaci roce 1968 dopustili vlastizrady.

Po svém odchodu z politiky v roce 1994 se Baudyš věnoval především astrologii. V roce 1996 se neúspěšně ucházel o post senátora na Mělnicku.

Antonín Baudyš

Vystudoval Strojní fakultu Českého vysokého učení technického. V roce 1981 získal titul CSc., o sedm let později byl jmenován docentem. Na ČVUT pak působil jako pedagog až do roku 1989. Věnoval se i vědeckovýzkumné činnosti v oblasti přesné mechaniky a optiky, je podepsán pod řadou zlepšovacích návrhů, vynálezů a autorských osvědčení.

Od roku 1970 byl členem lidové strany, ministrem byl jmenován již v prosinci 1989, kdy se stal místopředsedou vlády České republiky. V republikové vládě působil až do července 1992, mimo jiné zodpovídal za vědu. Druhou polovinu roku strávil jako místopředseda federální vlády rozpadajícího se Československa. Rovněž byl pověřen řízením ministerstva dopravy.

Velký rozruch například vyvolala Baudyšova iniciativa na řešení konfliktu v Bosně a Hercegovině. Svůj návrh, aby "garanty budoucího vývoje a hledání řešení byly ty státy, jejichž státní identita je spojena s náboženskými hodnotami účastníků konfliktu", zaslal zahraničním státníkům, aniž tuto iniciativu konzultoval s vládou či parlamentem.

V září 1994 tehdejší předseda vlády Václav Klaus navrhl Baudyšovo odvolání. Prezident Václav Havel ho následně odvolal, což zdůvodnil mimo jiné tím, že Baudyš "vinou rozmanitých, neuvážených či sporných kroků a veřejných vyjádření" rychle ztrácel vážnost u veřejnosti, což poznamenalo i vážnost armády.

Jako předseda české zemské organizace KDU-ČSL následně kritizoval stranu a okolnosti svého odvolání. Vlnu nevole mezi spolupracovníky vyvolal například tvrzením, že byl z vlády odvolán poté, co mu vedení strany vytklo, že dodává do stranické pokladny málo peněz.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám