Hlavní obsah

Zeman v Brně navštívil i krizový štáb, bez elektřiny zůstává v kraji 13 obcí

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Středeční zasedání krizového štábu Jihomoravského kraje, který řešil přetrvávající přerušení dodávek elektřiny do několika obcí, navštívil v rámci cesty do regionu i prezident Miloš Zeman. Kraj se podobně jako další regiony potýká již několikátý den s problémy v energetice a dopravě kvůli ledovce.

Miloš Zeman navštívil krizový štáb Jihomoravského krajeVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Na jižní Moravě je v tuto chvíli 13 obcí bez elektřiny, nesjízdných z důvodu padajících stromů je pět silnic. Autobusová doprava na území kraje je plynulá, u vlakové dopravy se snažíme zajišťovat náhradu. Na řešení situace usilovně pracují všechny složky Integrovaného záchranného systému a energetici,” okomentoval stávající situaci hejtman Michal Hašek.

„Jsem zde proto, abych poděkoval krizovému štábu a všem pracovníkům v terénu a vyjádřil solidaritu s těmi, kteří byli postiženi. Jak jsem byl informován, jde o největší kalamitu tohoto druhu od roku 1979,“ řekl Zeman na dispečinku energetické společnosti E.ON, kde krizový štáb zasedal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Situace v dopravě se stabilizuje

Místopředseda představenstva společnosti E.ON Distribuce Zdeněk Bauer ujistil, že nespadlo žádné velké kmenové napětí, byly identifikovány všechny poruchy a během středy by měly být závady odstraněny. „V terénu je v tuto chvíli více než 400 našich pracovníků,“ dodal. Větší počet poruch na odběrných místech měl E.ON během středečního dopoledne stále ještě na Jihlavsku či Třebíčsku, kde byly bez elektřiny už druhý den stovky domácností. Energetici odstraňovali poruchy na dvaceti odběrných místech.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) na dispečinku energetické společnosti EON, kde zasedal krizový štáb.

Podle náměstkyně primátora města Brna Kláry Liptákové jsou v provozu všechny tramvajové a autobusové linky městské hromadné dopravy, ze třinácti trolejbusových linek byly v úterý dopoledne v provozu dvě, na ostatních byly trolejbusy nahrazeny autobusy.

Hasičský záchranný sbor zaznamenal až desetinásobek počtu výjezdů, naprostou  většinu zásahů tvoří odstraňování spadlých stromů. Regionální autobusové linky IDS JMK jezdí bez problémů, operativně byly prodlužovány na tratích brněnské městské hromadné dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám