Hlavní obsah

Zeman tvrdě proti Schwarzenbergovi, ve sporu o velvyslance ho chce vyšachovat

Novinky, Jiří Ovčáček (Vídeň)

Prezident Miloš Zeman nevyloučil, že se na nových velvyslancích dohodne s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a vyšachuje tak ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman s Karlem Schwarzenbergem před prezidentskou volbou

Článek

„Věřím, že tyto spory budou brzy ukončeny. Ústava říká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. Buď se dohodnu s ministrem zahraničí, anebo se dohodnu s panem premiérem,“ řekl Zeman ve Vídni na společné tiskové konferenci se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem.

Zeman se Schwarzenbergem se již delší dobu přou o jmenování velvyslanců. Schwarzenberg odmítl Zemanův návrh, aby se velvyslankyní na Slovensku stala bývalá první dáma Livie Klausová, Zeman zase dosud neschválil Schwarzenbergovy adepty do diplomatických postů.

Podle Schwarzenberga se nyní přímo zvolený prezident Zeman zřejmě snaží nárokovat si větší pravomoci s tím, že má větší mandát v důsledku toho, že byl zvolen přímou volbou. Oba aktéři se sešli před týdnem na Hradě, o výsledcích jednání však neinformovali. [celá zpráva]

V praxi probíhá jmenování velvyslanců tak, že ministr zahraničí navrhne vládě velvyslance, vláda pak jmenování schválí a prezident dotyčného následně jmenuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám