Hlavní obsah

Zeman: Rozpustí-li se Sněmovna, volby budou 25. a 26. října

Právo, ČTK, rsk, nig, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V případě, že Poslanecká sněmovna příští týden v úterý schválí návrh na své rozpuštění, vyhlásí prezident Miloš Zeman předčasné volby na pátek 25. října a sobotu 26. října. Zeman to řekl pátečním Haló novinám. „Nevidím důvod, proč nechat Sněmovnu měsíc bez práce,” řekl deníku prezident.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman při projevu k poslancům

Článek

Ve Sněmovně podle dosavadních informací ústavní většina 120 hlasů pro rozpuštění dolní komory existuje. Utvořila se poté, co úřednická vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru, ale zároveň bývalá vládní koalice ztratila většinu 101 hlasu. Pod žádost o svolání schůze, na níž by Sněmovna měla schválit návrh pro prezidenta, aby ji rozpustil, se podepsali zástupci ČSSD, TOP 09, KSČM a Věcí veřejných.

Šéfka klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová zapochybovala nad vhodností termínu pro volby. „Protože to připadá na prodloužený víkend, tak z hlediska účasti ve volbách asi nelze úplně očekávat, že by se zúčastnilo tolik občanů, protože 28. října je státní svátek. Takže to nepovažuji z tohoto ohledu za šťastně zvolený termín, ale prezident je stratég, tak předpokládám, že to činí z nějakých svých strategických důvodů,“ řekla Právu.

S prezidentovým rozhodnutím vyhlásit volby na říjnový termín je spokojen šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, podle kterého jde o datum, které „je v pásmu, které soc. dem. předpokládala“.

„Naším cílem je dosáhnout toho, aby volby byly co nejdříve v měsíci říjnu. Termín 25. a 26. tento požadavek splňuje,“ řekl Právu. Připomněl, že k tomu, aby prezident tento termín mohl vyhlásit, musí ještě Sněmovna splnit svůj základní úkol, tedy rozpustit Sněmovnu již v úterý. „Doufejme, že se to povede, soc. dem pro to udělá maximum,“ dodal Sobotka.

Naopak zklamán tím, že volby nebudou ještě o týden dříve, je šéf KSČM Vojtěch Filip.

„My jsme chtěli volby co nejdříve, bohužel to nevyšlo. Rozhodnutí prezidenta respektuji,“ uvedl Filip.

Kalousek: Žádné paktování

Zeman v rozhovoru odmítl argumenty předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), že rozpustí-li se Sněmovna před tím, než v ní schválené zákony přijme i Senát, tyto zákony spadnou pod stůl. "Zákony spadnou pod stůl, pokud je Senát neschválí. Pokud je Senát schválí, pod stůl nespadnou, ať se Sněmovna rozpustí kdykoli," řekl prezident.

Prezident také poznamenal, že za největší nebezpečí dnes pokládá úsilí některých nejmenovaných členů sociální demokracie, aby po volbách vznikla koalice ČSSD a TOP 09. "Koneckonců, Praha je důkazem toho, že taková koalice se možná připravuje," naznačil Zeman. Představitelé TOP 09 a ČSSD povolební koalici na celostátní úrovni v minulých dnech vyloučili.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není pravda, že by se chystali s ČSSD na příští vládnutí. „Žádné paktování s ČSSD nepřipadá v úvahu. Pan prezident může být klidným. Naopak hlavním volebním soupeřem bude sociální demokracie, která je bohužel zcela ovládána panem prezidentem, který chce síly soc. demokracie použít na změnu režimu,“ řekl Právu Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám