Hlavní obsah

Nekula převzal úřad, chce vrátit dotace malým zemědělcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pondělí v pravé poledne na zámku v Lánech jmenoval ministrem zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Ten pak odpoledne během oficiálního přebírání úřadu řekl, že chce vrátit do rovnováhy „dotační kyvadlo“ v zemědělství.

Briefing Petra Fialy a Zdeňka Nekuly po uvedení ministra do úřadu Video: ČTK

 
Článek

„Zaměříme se na podporu malých a středních podnikatelů v zemědělství,” řekl nový ministr zemědělství Nekula poté, co po jedné hodině oficiálně za asistence premiéra Petra Fialy (ODS) převzal úřad.

„Dotační kyvadlo se v posledních letech vychýlilo k velkým podnikům, teď se musí vrátit do rovnovážné polohy,” doplnil.

Kandidát na ministra zemědělství Nekula hájil dotace pro firmy z Agrofertu

Domácí

Jeho resort se bude současně věnovat také tomu, aby bylo hospodaření v krajině více ekologické. „Voda, půda a zdravé potraviny jsou velkou prioritou. Budeme se tomu věnovat,” uvedl také Nekula.

Spolupracovat na tom chce s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou (KDU-ČSL).

Již dopoledne se Nekula setkal s prezidentem Milošem Zemanem, který jej poté v pravé poledne na zámku v Lánech jmenoval do ministerské funkce.

Prezident Zeman jmenuje ministra zemědělství Zdeňka NekuluVideo: ČTK

„Zemědělství není jenom jeden z úseků národního hospodářství. Zemědělství jsou dějiny. Zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla před dvěma sty lety, zemědělství má více než tisíciletou historii,” řekl novému ministru prezident.

„Řídíte odvětví, které formovalo historii českého národa,” doplnil.

Kandidát na ministra Nekula Zemana ve vitríně neuvidí. Má taky covid

Domácí

Resort zemědělství do dneška místo Nekuly, který se v prosinci léčil s covidem, dočasně vedl předseda lidovců, vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka. Ten záhy po převzetí úřadu odvolal generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy.

Foto: ČTK

Nekula absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté působil mimo jiné v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti, v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V letech 2015 až 2017 byl i členem představenstva Výstaviště České Budějovice.

Fiala: Se Zemanem se budeme scházet každý měsíc, Nekula bude jmenován v pondělí

Domácí

Nekula je starostou obce Těšetice na Znojemsku. Dříve uvedl, že na funkci rezignuje, chce být neuvolněným místostarostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám