Hlavní obsah

Zeman přijal jednoho z policejních prezidentů – Červíčka – a vyjádřil mu podporu

Právo, Novinky, ČTK, val, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přijal na Hradě policejního prezidenta Martina Červíčka a vyjádřil mu podporu. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Martin Červíček

Článek

„Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě na jeho žádost policejního prezidenta brigádního generála Martina Červíčka. Vyjádřil mu svoji plnou podporu a zastává názor, že o jmenování nového policejního prezidenta by měl rozhodnout až nový ministr vnitra,” uvedl mluvčí.

Schůzku potvrdilo i policejní prezidium. "Kromě otázek týkajících se zajištění bezpečnosti prezidenta republiky se rozhovor stočil i k současné situaci v Policii ČR," uvedla policejní mluvčí Iva Ježková. "Policejní prezident pana prezidenta Zemana informoval o současné situaci a při té příležitosti ho ujistil, že policie dále funguje jako doposud a na jeho práci i práci všech jeho podřízených se nic nemění."

Policejní dvojvládí nastalo v úterý poté, co ministr vnitra v demisi Martin Pecina vzal zpět do služby bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. On i Červíček jsou nyní policejními prezidenty, Lessy čerpá dovolenou, dokud se situace nevyřeší.

Pecina původně předpokládal, že se Červíček dobrovolně funkce vzdá. Ten to ale odmítl s tím, že se mu nelíbí, že na něj Pecina tlačil ohledně personálních záležitostí. Spor by tak mělo rozhodnout správní řízení.

Krajští ředitelé stojí za Červíčkem

Za stávajícího policejního prezidenta Martina Červíčka se postavilo i všech čtrnáct krajských policejních ředitelů. Podporu mu regionální šéfové vyjádřili ve společném prohlášení. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj z nejvyšších pater policie s tím, že dokument podepsaný všemi řediteli se pozitivně vyjadřuje o vývoji v policii během uplynulého roku, tedy v době šéfování Červíčka.

Poslanci si pozvali Pecinu

Naopak před poslance zamíří ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Ve čtvrtek si ho pozvali členové výboru pro bezpečnost. Přijít má příští středu, do té doby jim má poskytnout doklady týkající se odvolání a návratu bývalého policejního prezidenta Lessyho a jmenování Červíčka šéfem policie.

"Budu postupovat podle zákona, tak jako doposud," vzkázal krátce Pecina po svém mluvčím Pavlu Novákovi.

Pecina má na návrh místopředsedy výboru Daniela Korteho (TOP 09) předložit mimo jiné rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o jmenování Červíčka policejním prezidentem a rozsudek, jímž bylo Lessyho trestní stíhání zastaveno. Chtějí mít také k dispozici stanovisko rozkladové komise ministerstva nebo rozhodnutí o propuštění Lessyho ze služebního poměru.

Výbor podle místopředsedkyně Zuzky Bebarové-Rujbrové (KSČM) nehodlá zasahovat do správního řízení, z něhož by mělo vyplynout, kdo je právoplatným policejním prezidentem. "Nemůžeme dělat arbitra, to výboru nepřísluší," přidal se další z jeho místopředsedů, Richard Dolejš (ČSSD).

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený kandidát na policejního prezidenta Petr Lessy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Martin Červíček

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám